Джамбазки с критики към управлението в Косово

Джамбазки с критики към управлението в Косово

04 ноември 2014  |   0 коментара

Правилното функциониране на мисията на Европейския съюз в Косово е от огромно значение, тъй като от ситуацията там зависи стабилността и сигурността на целите Балкани. Това констатира заместник-председателят на ВМРО и член на Европейския парламент Ангел Джамбазки по време на заседание на Комисията по външни работи.

Разискването бе организирано в следствие на наскоро излязлата информация в пресата, че служители на мисията в Косово са замесени в корупционни и незаконни дейности, като предоставяне на конфиденциална информация на трети лица, взимане на подкупи за закриване на съдебни преследвания и други.

Джамбазки, в качеството си на заместник в Комисията по външни работи и на докладчик по текущите преговори за сключване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране на Косово с ЕС от името на групата на Европейските консерватори и реформисти, отправи сериозни критики към управлението в Прищина. В тази връзка той подкрепи идеята да бъде създадена извънредна комисия в Европейския парламент, която да разследва случилото се в Косово и обвиненията отправени към мисията на ЕС.

Част от изказването на Ангел Джамбазки четете тук:

Косово има сериозни проблеми в сферата на сигурността, правосъдието и общия ред. Доверие към съдебната система на практика липсва, предвид опасенията, че е замесена в прикриването на военни престъпления, търговия с органи, наркотици, оръжия, трафик на хора и проституция.

Властите в Прищина потвърждават тези опасения със своето бездействие, оставяйки на свобода висши косовски функционери, замесени в тежки престъпни дейности. Не по-малко тревожно е, че в Косово продължават да се нарушават правата на националните малцинства, включително и на българското, а от друга страна остават неразкрити и ненаказани разрушението на уникални православни храмове в страната.

Мисията на ЕС в Косово бе създадена именно с тази цел – да помогне за установяването на демократичните принципи, върховенството на закона, спазването на човешките права и осигуряване на представителство на всяко етническо малцинство във властта.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *