Джамбазки с въпрос за помощите от ЕС за засегнатите райони

22 октомври 2014  |   0 коментара

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки отправи питане в Европейския парламент за принципа, по който са определят и разпределят помощите за засегнатите от природни бедствия райони.

Мотивът Джамбазки да отправи подобен въпрос е информацията, че съседни на България държави, които не са членки на ЕС, получават по-голям размер средства.

Той поиска също така да научи и какви са сроковете за получаването им, защото по думите му „хората в най-засегнатите краища на България, които са европейски граждани, имат нужда да разберат какво наистина е европейска солидарност“.

Ето текста на изказването на Ангел Джамбазки, член на групата на Европейските консерватори и реформисти, пред Европейския парламент:

Тази година беше изключително сложна и тежка откъм наводнения, както за Италия, така видимо и за Гърция, и за България. Имаме десетки загинали, много тежки материални щети, нанесени в много български селища – в Мизия, във варненско, около пловдивско, в цяла Северозападна България.

Бих искал да знам какъв е принципът, по който се разпределя и се определя размера на помощта, която ще бъде отпусната. Питам, защото от медиите научаваме, че в съседни държави, които не са членки на Европейския съюз, има отпуснати повече и в по-големи размери средства. Разбира се, мъката на хората не може да се оценява, но на мен ми е любопитно какъв е принципът, по който тези средства се определят и как се разпределят.

Бих искал да знам също в какъв срок могат да бъдат получени тези средства, защото хората в най-засегнатите краища на България – европейски граждани, имат нужда точно сега да усетят и да разберат европейската солидарност и да видят, че има смисъл и има помощ в това да бъдем членове на Европейския съюз.

Видео от изказването на Ангел Джамбазки пред ЕП е публикувано на неговата лична страница >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *