Джамбазки срещу Ивица Дачич: Няма да допуснем унижение на българите в Западните покрайнини

Джамбазки срещу Ивица Дачич: Няма да допуснем унижение на българите в Западните покрайнини

15 декември 2016  |   1 коментар

Като поредна тежка провокация и национална обида Ангел Джамбазки определя изказването на външния министър на Сърбия Ивица Дачич.

Според сръбския министър България и Хърватия са попречили да се отвори главата за образование в преговорите за присъединяване на Сърбия към Европейския съюз. Дачич дори си позволява за заплаши българите, живеещи в Сърбия, с евентуални промени в Конституцията, чрез които да се премахне техния статут на малцинство.

Не приемаме и няма да позволим унизително отношение към българите, станали под сръбска окупация в Западните български покрайнини. Това, което върши шовинистката сръбска политика в тези български земи, след незаконната им окупация през 1919 г., се нарича денационализация, асимилация, етническо прочистване и геноцид, припомня Джамбазки.

Няма да го допуснем. С наглото си и арогантно поведение Сърбия показва, че нищо не е забравила, нищо не е научила и си проси ветото. Трябва да си го получи, категоричен е той.

Заместник-председателят на ВМРО и член на Европейския парламент проведе видео разговор в социалната мрежа, в който акцентира върху затруднения достъп до учебници на български език за българчетата от Западните покрайнини, както и за възможните реакции в Европейския парламент.

Видеото може да гледате тук >>>

Коментари

  • Даниела Данева

    декември 18, 2016 в 2:38

    Да им го каже пред европейските институции, а не в социалните мрежи.
    Ефектът е минимален, въпреки, че формулировката е добра.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *