Джамбазки сигнализира за агитация на турски

Джамбазки сигнализира за агитация на турски

21 май 2014  |   0 коментара

Заместник-председателят на ВМРО и кандидат за представител в ЕП Ангел Джамбазки изпрати сигнал до Централната избирателна комисия.

В него Джамбазки посочва, че на територията на Кърджали се разпространяват рекламни материали на Реформаторския блок на турски език. Това е остро нарушение на закона.

Агитационните материали представляват брошури на турски език и съдържат призив за подкрепа на конкретен кандидат от листата на Реформаторския блок за евроизборите - Корман Исмаилов, който е от Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД).

На материалите е отпечатан ликът на Исмаилов, както и този на неговия съпартиец Касим Дал.

Заместник-председателят на ВМРО напомня, че на изборите през 2013 г. партията на Дал и Исмаилов настояваше турския език да стане официален.

Неколкократно в тази кампания Исмаилов твърди, че му е трудно и агитира сред „своите“ хора да гласуват преференциално за него. На какъв език ги агитира? Вероятно не е на суахили. Кой е изработил тези материали и част ли са от кампанията на РБ за евроизборите?  Питам се дали адвокат Радан Кънев одобрява агитация на турски език?  Подкрепя ли коалиция РБ искането на Дал и Исмаилов за втори официален език, а именно турски, пита Джамбазки.

Той коментира, че ако това е вярно, няма нужда от по-категорично доказателство, че тези хора работят за турските интереси и че всъщност са партньори с турския министър председател Ердоган.

Да не говорим, че това е нарушение на  българската Конституция и Изборния кодекс, възмущава се кандидатът на ВМРО.

Следва текстът на изпратения от Ангел Джамбазки сигнал:


ДО ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

ГР. СОФИЯ

СИГНАЛ

от Ангел Чавдаров Джамбазки,

кандидат за член на Европейския парлмент на изборите на 25.05.2014г.

адрес за кореспонденция: гр. София, ул. Пиротска 5, ет. 5

Уважаеми госпожи и господа от Централната избирателна комисия,

Уведомявам Ви, че на 20.05.2014г. и на 21.05.2014г. на територията на община Кърджали представители на КП „Реформаторски блок“ разпространяват печатни рекламни материали на коалицията, които са със съдържание, което нарушава правилата на Иборния кодекс (ИК) по отношение на агитацията.

Материалите представляват два вида брошури – печатни рекламни материали с размер А5. На тях е отпечатано наименованието „Реформаторски блок“, номерът с който тази коалиция ще бъде изписана в бюлетината (№ 10), както и отбелязване на номера на преференцията (№4) за преференциално гласуване за кандидата Корман Исмаилов. Брошурата (листовката) съдържа и изображение на кандидата Исмаилов. Името му е изписано на турски език, а над него има също надпис на турски език. В долната част е посочен турски интернет сайт, като под него има още един надпис на турски език. Съдържанието на тези послания е непонятно, тъй като те са изписани само и единствено на турски език.

Паралелно с описаната брошура с лика на Исмаилов от Реформаторския блок се разпространява и брошура с надпис „Реформаторски блок“, номерът с който тази коалиция ще бъде изписана в бюлетината (№ 10), както и отбелязване на номера на преференцията (№4) за преференциално гласуване за кандидата Корман Исмаилов. На тази брошура е ликът на Касим Дал и има изписан призив на турски език „ EGER SENDER DEGISIM Istiyorsan Korman Ismailov u SEC”.

Считам, че така описаните рекламни материали на Реформаторския блок са в категорично нарушение на Изборния кодекс. Съгласно чл. 181, ал. 2 от ИК предизборна агитация се води само и единствено на официалния език – български. Нарушено е и изискването, материалите да съдържат информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление – чл. 183, ал. 2 от ИК.

Така описаните нарушения са съществени и считам, че ЦИК следва да образува проверка и да наложи наказание на КП „Реформаторски блок“ за разпространение на предизборни материали, нарушаващи реда за агитация съгласно ИК.

Прилагам изпратени до мен копия на двете листовки (брошури).

21.05.2014 г.                                       С уважение:

София

Брошура с лика на Корман Исмаилов и надписи на турски език

Брошура с лика на Касим Дал и агитация на турски език

Снимка на турски портал с рекламни видеоклипове за Корман Исмаилов, в които се агитира на турски език

Във Фейсбук има и страница за харесване на НПСД, създадена през февруари 2013 г., в която също са поместени материалите на турски, свързани с изборите за български представители в Европейския парламент. Страницата вижте тук.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *