Джамбазки се бори за признаване на българската общност в Албания

15 февруари 2017  |   0 коментара

С разочарование научих, че колеги са поискали разделно гласуване по текстове на доклада, които предвиждат защита на правата и законните интереси на българската общност в Албания.

С тези думи заместник-председателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки се обърна към колегите си евродепутати по време на сесията във вторник на ЕП.

Категоричен съм,  че са необходими допълнителни усилия, за да се защитят правата на хората с български етнически произход в района на Преспа, Голо бърдо и Гора, като бъдат включени в законодателството и гарантирани на практика. Българите в Албания, лоялни граждани на държавата, в която живеят, са там от векове и са запазили своето национално самосъзнание и категорично заслужават да бъдат признати, каза Джамбазки.

Той разкри, че само през 2016 г. над 2 500 българи от Албания са поискали да възстановят своето гражданство на основа на своя произход. Изброи, че в Албания действат три български училища - в Тирана, Корча и Билища. Възстановява се църквата „Св. Николай“ в село Стеблево, област Голо бърдо, вече действа църква в село Гиновец. Стотици българи от Албания учат във ВУЗ, десетки се върнаха като преподаватели в Елбасан и Тирана.

Кой ще посмее да отрече правото на тези хора да се самоопределят така, като те желаят, запита българският евродепутат и допълни, че именно в залата на Европарламента се предполага, че се работи в защита на права на хората.

На всяка сесия гледаме подобни въпроси и доклади, в които пламенно се защитават точно същите права на малцинствени групи и общности по целия свят, далеч извън пределите на ЕС, от Китай, та до Екваториална Гвинея, каза Джамбазки.

По думите му би било цинично и нагло, ако сега Европарламентът не откликне на желанието на българите в Албания.

Би било недопустим двоен стандарт и погазване на всички принципи, за които обикновено се говори в тази зала. Това би било унизително съучастие в продължаващите престъпления на коминтерновската пропаганда на Балканите. Още веднъж призовавам всички колеги да гласуват с два плюса при разделното гласуване на параграф 24 от доклада на колегата Флекенщайн, завърши изказването си Ангел Джамбазки.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *