Джамбазки: „Свидетели на Йехова“ всячески се опитват да издействат осъдително решение срещу ВМРО

Джамбазки: „Свидетели на Йехова“ всячески се опитват да издействат осъдително решение срещу ВМРО

28 ноември 2017  |   0 коментара

Коментар на Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО и български представител в Европейския парламент във връзка с дългогодишната битка срещу „Свидетели на Йехова“ в Бургас

Убеден съм, че това решение ще бъде отменено на следващата инстанция, така че в края на краищата справедливостта ще победи, заяви Джамбазки.

Откога присъствието на митинг прави някого отговорен за действията на други участници в него, попита евродепутатът

През последните месеци „Свидетелите на Йехова“ сериозно се активизира отново в Бургас. Това разкри преди месец бургаският общински съветник Георги Дракалиев, който от години води битка срещу организацията – както съдебна, така и гражданска. Сега йеховистите са подновили няколко от делата срещу него и се опитват да го осъдят. Конкретният случай е за събитията от 2011 г., когато пред центъра им в „П.Р. Славейков“ бе организиран протест, който обаче ескалира заради присъствието на футболни агитки и няколко души пострадаха.

В събота, 25 ноември, в Бургас беше евродепутатът Ангел Джамбазки. Ето какво каза той пред Флагман.Бг за атаката на йеховистите срещу Георги Дракалиев.

Сeктата „Свидетели на Йехова“ от години се опитва да издейства осъдително решение срещу ВМРО, защото ние неуморно разобличаваме и се борим с тяхното вредно влияние и агресивна пропаганда по улици, домове, офиси, дори училища.

В Бургас те са завели 6 дела срещу нашия съратник Георги Дракалиев в опит да му затворят устата, тъй като той се бори с тях от близо 20 години. Повод за делата е участието му през 2011 г. в митинг срещу сектата, който така и не се е провел, поради предварително започнало сбиване между сектанти и протестиращи. В резултат срещу някои от участниците са заведени дела, като йеховистите съвсем умишлено са включили сред тях и името на Дракалиев. Те се опитват да подведат и манипулират българския съд, като подават искове, съдържащи откровени лъжи:

Първо, твърдят, че той е бил осъден по чл.163, ал.1 и чл.165, ал.3 от НК, макар прокуратурата да е снела обвиненията срещу него още преди 5 години;

Второ, твърдят, че той е организирал „насилнически протест“ и е „приканил участниците да носят факли и фойерверки, които да хвърлят по “Свидетелите на Йехова“, макар че нито един от свидетелите по делата не потвърждава това и тези им лъжи са останали недоказани;

Трето, твърдят, че той е бил „лидер на тълпата“, „повечето от която са били представители на ВМРО“, макар да е доказано с видеозапис, че когато той и хората от ВМРО пристигат пред сградата на йеховистите, там вече по неясни причини е започнало сбиване;

Постоянно в исковете си наблягат, че някакви действия или вина на Дракалиев са били доказани по време на процеса, макар че по нито едно от делата НЯМА ДОКАЗАНИ НИКАКВИ такива неща;

Именно защото няма никакви доказателства за умишлени действия и вина от страна на Дракалиев, той е оправдан по 4 от тези дела.

И въпреки че по едно от тях, на първа инстанция е присъдено парично обезщетение на йеховистите, което да получат от други ответници, те обжалват с надежда Дракалиев да бъде включен сред осъдените, макар че това няма да им донесе и 1 лев повече.

Странното е, че макар да е доказано, че Дракалиев е невинен по тези обвинения, един и същ съдия по последните 2 дела е решил да го включи сред осъдените да заплатят неимуществени вреди на йеховистите. Част от мотивите за това решение са че:

- според съда, „ВМРО е националистическа партия“, което било „ноторно известен политически факт“;

- това, че от видеозаписа не се установява Дракалиев да е „насърчавал присъстващите да нападат хората“ нямало значение, съдът приема без доказателства, че той вероятно го е правил;

- „самото участие на Дракалиев на протеста придавало виновност на поведението му за настъпилите от инцидента вредоносни последици, поведението му е в пряка причинно-следствена връзка с тях.“

Откъде уважаемият съд установи, че ВМРО е националистическа партия? Нито в Устава, нито в официалния сайт на партията пише нещо такова. Не можем да разберем съдът ВМРО ли съди или разглежда гражданско-правен спор между физически лица. И откога присъствието на митинг прави някого отговорен за действията на други участници в митинга?

Според това решение явно не може и не трябва хората да се осмеляват да ходят по митинги. Това си е направо опит за затваряне на устата не само на Дракалиев, но и на който и да било представител на ВМРО или направо на цялата партия. Това е категорично нарушаване на правото на свободно изразяване на мнение и позиции и в пълен разрез със ЗСММ!
 
Аз обаче, като юрист, вярвам в българския съд и съм убеден, че това решение ще бъде отменено на следващата инстанция, така че в края на краищата справедливостта ще победи.

Източник: Флагман.бг

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *