Джамбазки приветства асоциирането на Молдова към ЕС

14 ноември 2014  |   0 коментара

В свое изказване заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки отправи приветствие за ратификацията на споразумението за асоцииране на Република Молдова към Европейския съюз.

Европейският парламент с резолюция одобри споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС, което дава възможност за установяване на по-тесни политически и търговски връзки. Европейските депутати подкрепиха споразумението с 535 гласа „за“, 94 „против“ и 44 „въздържал се“.

Джамбазки не пропусна да отбележи, че за него като българин е от изключително значение този акт, тъй като 70 % от населението на молдовския район Тараклия е от етнически българи.

От друга страна той порица левите и либералите в Европарламента, които са били против в резолюцията да бъдат изброени поименно малцинствените общности в Молдова.

В заключение Ангел Джамбазки посочи, че исторически и културно ние всички сме свързани с Молдова и изрази надеждата си, че скоро тя ще заеме мястото си на пълноправен член на Европейския съюз.

Пълен текст на изказването на евродепутата:

Уважаеми г-н председателстващ,
Уважаеми Комисар Хан,
Уважаеми колеги,
Уважаеми гости,

Първо бих искал да благодаря на докладчика Аущревичюс, на докладчиците в сянка, на политическите съветници и на секретариата на АФЕТ за усилената работа по доклада.
Няма по-подходящ момент, уважаеми колеги, за сключване на споразумение за асоцииране между ЕС и Молдова – това ще вдъхне нови сили в стремежа на Молдова да се впише политически и икономически в ЕС. За повечето хора в Молдова ЕС е синоним на просперитет, стабилност и демокрация, а наш дълг е да предоставим възможността властите в Молдова да избират, по кой път ще продължат. 

Споразумението с Молдова е от изключително значение и за мен като българин. Известно Ви е, че в южната част на Молдова, в район Тараклия, 70% от населението е български говорящо и дори има университет, който преподава на родния им език. Още в 19 в. много българи, бягайки от Османската империя, се заселват в района на Бесарабия, това са днешна Украйна и отчасти Молдова, като заедно населението там може би е около 500 хиляди. Именно затова силно се надявам, че Молдова ще изпълни стриктно и точно поетите ангажименти към ЕС и ще осигури защитата на правата и свободите и политическите на етническите малцинства в страната, включително и правото на сдружаване, правото на използване на родния език и правото на самоопределение.

Изненадан съм, че колегите от левия и либералния спектър се възпротивиха поименно да бъдат изброени националните малцинства в Молдова, а предпочетоха да обърнат внимание на други такива. Да не забравяме и деструктивната роля на Република Турция, която се стреми да турцизира една част от етническата общност в Гагаузия на територията на Молдова.

В заключение искам ясно да заявя, че само със защитата на демократичните, социалните, политическите и икономическите права на всички малцинствата Молдова ще може да си осигури нейната териториална цялост и държавата ще може да продължи напред към по дълбока евроинтеграция.

Споразумението за асоцииране между ЕС и Молдова е само поредната стъпка към интегриране на страната и на нейните граждани в европейския модел. Молдова е европейска държава и ние всички сме свързани с нея, исторически и културно и се надявам някой ден да я приемем в за пълноправен член на Европейския съюз.

Благодаря Ви за вниманието.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *