Джамбазки откри клуб на ВМРО в Котел и представи „Доходен съюз“ в Сливен

Джамбазки откри клуб на ВМРО в Котел и представи „Доходен съюз“ в Сливен

29 ноември 2017  |   0 коментара

На 26.11.2017 г. бе открит клуб на патриота в град Котел. На откриването му присъства заместник-председателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки. Той се срещна със симпатизанти и съмишленици на ВМРО. Да бъде открит офис именно в град Котел бе приоритет на ВМРО – Сливен, защото градчето има историческа роля по време на Възраждането. Неговият девиз е „Котел огън не гори, Котел сабя не сече“. Градът е известен със своята запазена до днес възрожденска архитектура, показваща един от най-добрите образци на дървена народна къща от късното Възраждане.

В Котел са родени над 40 видни възрожденци, оставили трайни следи в българската история. Това са хора като Атанас Гранитски, ениклопедист; Атанас Кипиловски, книжовник; Васил Берон, книжовник; Гаврил Кръстевич, книжовник; Георги Мамарчев, революционер; Георги Раковски, революционер; Кръстьо Раковски, дипломат; Неофит Бозвели, монах, книжовник; Петър Берон, учен просветител; св. Софроний, епископ Врачански, книжовник; Стефан Богориди, политик. Не случайно празникът на града е Денят на народните будители.

След срещата със симпатизантите на ВМРО пред кметството бе поднесен венец на плочата на загиналите котленци от четата на Хаджи Димитър.

В Сливен евродепутатът Ангел Джамбазки се срещна и с членове от ВМРО Сливен и Нова Загора. Там бяха обсъдени въпроси, свързвани с вътрешната и външната политика на нашата държава. Европейската подписка за равно заплащане на труда в ЕС, на която партньор от българска страна е ВМРО, веднага предизвика интерес и подкрепа сред гражданите.

Ангел Джамбазки представи пред журналисти в град Сливен инициативата „Доходен съюз“, която цели равна заплата за равен труд в целия ЕС. По думите му, един от проблемите на ЕС е социалното и икономическото неравенство в двете му части. Според него, то не се дължи само на вътрешни проблеми на държавите от Източна Европа, но и на това, че редица западни държави въвеждат протекционистични мерки в нарушение на свободния пазар и търговия. Джамбазки припомни, че в инициативата участват още Полша, Унгария, Словения, Словакия, Румъния, Чехия и трите прибалтийски държави. В тези страни паралелно ще бъдат събирани и подписи, включително и на интернет сайта на кампанията, като необходимият за България брой е 12 хиляди подписа.

Убеден съм, че начинанието ще предизвика сериозни дебати в ЕС, посочи той. На въпрос какви ползи трябва да търси България по време на българското председателство на Света на ЕС, евродепутатът акцентира върху директивата за командированите работници, т.нар. „пакет за мобилност“, засягащ транспортните работници, модернизирането на инфраструктурата за Балканите – реализирането на коридор номер 8 и изработване на обща политика по нелегалната миграция и охрана на външната ни граница.

В наш интерес е да бъдем в едно общение с нашите братя от Македония, каза още Ангел Джамбазки, помолен да коментира предложението на Македонската православна църква да стане дъщерна на БПЦ.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *