Джамбазки: „Орландовци“ е провалът на столичната администрация

Джамбазки: „Орландовци“ е провалът на столичната администрация

19 юни 2015  |   0 коментара

Циганският въпрос в кв. „Орландовци“ е от 2007 г.  Даже не е от 2011, когато се заговори повече по въпроса, тъй като местните жители искаха да се проведе референдум за събаряне на незаконните цигански постройки. Първият сигнал, който аз лично съм пускал, е от 2007 г. Сигналът бе от хора от квартала, които се оплакваха от набези, кражби и трудния начин на съжителство с циганите. Социалните служби, полицията, прокуратурата, зависещи от държавната власт, не смеят да направят нищо. Затова въпросът е политически, защото политическите партии представляват част от обществото – хората, които са им гласували доверие.

Това заяви в „Здравей, България“ по Нова телевизия заместник-председателят на ВМРО и член на Европейския парламент Ангел Джамбазки.

Не може да не подкрепиш хората, когато поискат това от теб, само защото някой щял да каже, че има политическо вмешателство. Така Джамбазки обясни тезата за политизиране на антициганските протести. Той допълни, че въпросът за вписването на циганите в българското общество е политически въпрос.

Протестите и ескалацията на напрежение са следствието, а не причината, убеден е евродепутатът.

Големият проблем на „Орландовци“ е гетото на ул. „Градините“ № 3. Там се намират незаконните коптори. Уви, проверките, които се правеха през 2007, се правеха и през 2011 г., правят се и сега, каза Джамбазки и определи това като тежък провал за столичната администрация.

Има определени политически сили, които се възползват от гетата. Чрез временна заетост кметове от ДПС си купуват цигански избиратели, каза той.

Заместник-председателят на ВМРО обяви, че гетото не е само „Орландовци“ и Гърмен. Гета са и Игнатиево, и Градец – където сме свидетели на беззаконие и липса на държава.

Според Джамбазки не е вярата тезата, че напрежението е заради предстоящите избори. Като аргумент той посочи, че в последните пет години всяка година има избори. В следващите две – също предстоят.

Невписването на циганите в българското общество и непрекъснатото битово напрежение е проблемът. Не изборите дават резачка в ръката на хора, за да режат старци, за да им вземат пенсиите, каза той.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *