Джамбазки: На коалиционен съвет ще искаме отговор от нашите партньори относно идеята за вътрешни избори

Джамбазки: На коалиционен съвет ще искаме отговор от нашите партньори относно идеята за вътрешни избори

25 февруари 2019  |   0 коментара

Във вторник ще има коалиционен съвет на Обединени патриоти и на него ще поискаме отговор от нашите партньори, от г-н Сидеров и г-н Симеонов, какво мислят за идеята ни за вътрешни избори за съставяне на листа с кандидати за предстоящите евроизбори. До момента има официално номинация от НФСБ водач на листата да е Валери Симеонов, от различни местни структури на ВМРО има номинация за мен, а Волен Сидеров все още не е обявил ясна позиция.

Това заяви заместник-председателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки в „Свободна зона“ по телевизия „Европа“.

Крайно време е този разговор да се проведе в коалиция „Обединени патриоти“. Според ВМРО, при липса на разбирателство е най-добре да се проведат вътрешни избори. Никоя от партиите в коалицията няма как да се наложи, затова е най-разумно да дадем право на нашите избиратели да посочат, допълни той.

Според Джамбазки, за тези вътрешни избори е добре да бъдат поканени личности като Петър Москов, а също и СДС, тъй като, по думите му, те седят близко до политическите идеи на Патриотите.

Ангел Джамбазки е категоричен, че Патриотите трябва да събират, да надграждат, а не да се разделят.

Македония винаги ще бъде в дневния ред на ВМРО. Тя е в дневния ред на този Министерски съвет. Ние я подкрепяме за НАТО и ЕС, но изискваме чрез съвместната комисия да се спазват и разписаните клаузи в договора за добросъседство между България и Македония, коментира Джамбазки.

По думите му, има исторически пробив, защото 70 години хората, които се самонаричаха и бяха назначавани за исторически анализатори в Македония започнаха сега да признават средновековната българска държава и владението на цар Самуил. Това преди беше отричано категорично. С исторически доводи и факти ние ще успеем да обърнем посоката на разговора, каза евродепутатът.

България ще има лостове за въздействие и след като Македония започне преговорите за членство в ЕС. Тогава глава по глава ще бъдат коментирани всички теми и ние имаме пълно право да изразяваме становището си по тях, каза заместник-председателят на ВМРО.

Евродепутатът даде пример, че за Сърбия той и колегата му Андрей Ковачев са постигнали успех, който ще я спре за еврочленство в глава „Образование“, ако тази държава не въведе обучение на български език във всички общини, където има българско национално малцинство.

Ангел Джамбазки, обаче, обобщи, че налагането на вето е крайно решение и би трябвало да се опитат всички други начини за преодоляване на несъгласията.

Той заяви също, че започналото ратифициране на договора между Македония и останалите държави членове на Северноатлантическия договор е осъзнат български национален интерес. Тъй като присъединяването на Македония към Северноатлантическия договор завършва почти напълно географията на сигурността на Балканския полуостров, каза още Джамбазки.

Целия разговор проследете във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *