Джамбазки: МВР да се фокусира върху престъпността, а не върху политически опоненти

06 март 2015  |   0 коментара

Поредица гафове в работата на МВР доведе до оставки по високите етажи на министерството, смята евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Не е важна толкова личността на министъра на вътрешните работи, колкото до каква степен правителството ще може да му възлага работа по защита на населението, коментира още той в ефира на Канал 3.

МВР и службите, свързани с него, както и със сигурността, трябва да престанат да се занимават със следене на политически дейци, журналисти, общественици, за да ги изнудват и контролират. Работата им е да насочат усилията си към криминалния контингент. Категорично МВР трябва да прехвърли фокуса си върху престъпността, а не към политическите опоненти, смята евродепутатът.

Коментирайки идеята новата антикорупционна структура да разследва и осъди поне 30 души от висшите етажи на властта, Джамбазки запита да не би да изпълняват петилетката предсрочно по този начин. Според него не може да се укаже такава бройка, защото звучи ненормално. А какво да направи 31-ият корумпиран, да почерпи ли, че е извън бройката ли, иронизира той.

Трябват сериозни промени в съдебната система, за да заработи ефективно. Не може убийци да се измъкват с условна присъда. Недопустимо е да се кадрува в съдебната система. Хората, облечени с власт, крадат и нищо не им се случва. Публична тайна е, че покрай обществените поръчки има безброй нарушения, които остават ненаказани, изреди Джамбазки част от проблемите.

За съжаление когато България я грозят санкции от Европа, се прави нещо палиативно – в последния момент и набързо, само за замазване на очите на хората, че се върши нещо, смята Джамбазки. На въпросът не трябва да се гледа като „измъкване“ от санкциите, а трябва да се възползваме максимално от европейските фондове и възможности. Администрацията ни е мудна и това води до неспазване на срокове, които са поети като ангажимент от страната ни.

Огромната армия от държавни чиновници трябва да се намали. За сравнение той посочи, че у нас има 150 хил. чиновници, а в Белгия при същия брой население са на половината и работят по-ефективно.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *