Джамбазки и Слабаков отчетоха силна година в Европарламента

Джамбазки и Слабаков отчетоха силна година в Европарламента

28 май 2020  |   0 коментара

Евродепутатите от ВМРО Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков отчетоха силна година в ЕП. Двамата  се включиха в дискусия на живо във „Фейсбук“ страницата на зам.-председателя на партията, в която всеки отчете какво е свършил през последните месеци от началото на мандата си като евродепутат, пише Топ новини.

 Двамата са членове на групата на Европейски консерватори и реформисти в ЕП.

Формално мандатът започна по-късно, но ние предпочетохме да направим този отчет точно ден след като се навършва година от изборите за европейски парламент през 2019 година. През миналата година имаше и местни избори, аз самият бях кандидат за кмет, след това коронавирусът превзе Европа и света. Това беше една нетипична година за Европарламента, заяви Ангел Джамбазки.

Той акцентира върху факта, че дейността на европейските представители се оценява по количество - на речите, работата в комисиите, броят на декларациите, резолюциите, на гласуването и присъствието. 

Очаквано в началото си бях новобранец. Някои неща ме потресоха в ЕП. Важното е, че и двамата сме работили само в интерес на България. Постарах се да науча тайните пътеки на бюрокрацията. Със сигурност не беше лесно, освен комуникацията с останалите.  Пандемията спря много от нещата, които исках да направя за културата и образованието. Цялата системата е много мудна и бавна, но за щастие, ако нещо тръгне, то ще се получи, заяви Андрей Слабаков.

Той членува в Комисията за петициите на гражданите, в тази за образованието и културата, както и в Комисията по екология.

Комисията за петициите е много важна, защото това са въпросите на обикновените граждани. Това е болката на хората, на европейците. Имаше и такива, които бяха директно или индиректно свързани с България. Важно е да се знае, че всеки може да пуска петиции, всяка една, която има смисъл, ще бъде разгледана, категоричен е евродепутатът.

Слабаков акцентира над инициативата си за арт платформи, които се опитва  да прокара от месец март. Те ще бъдат за свободните артисти в ЕС. Това е най-засегнатият сектор заради коронавируса. Вътре има актьори, музиканти, художници... Чрез труда си тези хора трябва да си изкарват хляба, а не да стават просяци.  В началото на април трябваше да влезе още един пилотен проект за младите и образованието, но се надявам скоро да стане и той, заяви Андрей Слабаков. 

Той подчерта, че е изпълнил поетият ангажимент към пчеларите и се работи по въпроса. 

Българските евродепутати от ВМРО са подкрепили и  полицейския синдикат. Слабаков е организирал среща в защита на европейските ценности, която е част от кампанията на „Избирам българското".

Ангел Джамбазки също членува в Комисията за петиции, както и тези по правни въпроси, външни въпроси и транспорт.

Най-важната тема е защитата на българските интереси в сферата на транспорта. Това беше пакетът „Мобилност“, по който работихме активно. Все още пакетът не е факт, въпреки огромното лоби и натиск. Това е борба, която продължихме от миналия мандат. В правните комисии внимаваме какви законодателни решения минават, за да не бъде застрашен националният интерес. В пленарна зала също защитавахме националния интерес, категоричен е Джамбазки. 

Той похвали колегата си Слабаков, че има цели 80% успеваемост на предложенията си. 

Всеки един, който ни е подкрепил, може да бъде доволен от усилията, които полагаме, обобщи Джамбазки. 

В дискусията се включиха и потребителите на социалната мрежа, задавайки въпросите си към българските евродепутати като коментар.

Видео >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *