Джамбазки: Интересите на българите в Западните покрайнини е единственото важно при преговорите със Сърбия за ЕС

Джамбазки: Интересите на българите в Западните покрайнини е единственото важно при преговорите със Сърбия за ЕС

24 април 2018  |   0 коментара

Защита интересите на българската национална общност в Западните покрайнини ще бъде единственото важно нещо в преговорите за членство на Сърбия в ЕС, заяви във Варна евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, цитиран от БНР.

Правителството в Белград отказва да спазва подписаните протоколи за обучение на българските деца на български език. Това не се случва в нито едно училище в Западните покрайнини, които Сърбия получава с Берлинския и Ньойския мирен договор (1878 и 1919 години). 

От 10 години Сърбия не издава учебници на български език и отказва да го направи, заяви Ангел Джамбазки. 

Във Варна той уточни,  че България няма да отстъпи, поне в това правителство, от интересите на българите в Западните покрайнини. В момента, според него, българската външна политика е разумна, балансирана и активна в рамките на ЕС  и следва интересите на българите, и това се отнася за Македония, Албания, в целия регион.

За Ангел Джамбазки Ердоган е заплаха за всички свои съседи, включително за България и преговорите за членство на Турция в ЕС трябва да бъдат прекратени. Трябва да има единна европейска политика срещу политиката на агресия на турския президент Ердоган, допълни евродепутатът. Освен това ВМРО иска да бъде изпълнен договорът от 1925 г. и Турция да компенсира тракийските бежанци.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *