Джамбазки: Ердоган демонтира приятелските отношения между България и Турция

Джамбазки: Ердоган демонтира приятелските отношения между България и Турция

29 март 2018  |   0 коментара

Според Ангел Джамбазки южната ни съседка няма място в Европейския съюз

Коментар на заместник-председателя на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки за предаването „Здравей, България!“ по Нова телевизия.

Джамбазки коментира срещата ЕС-Турция, която се проведе във Варна:

Моята позиция винаги е била, че Турция няма място в Европейския съюз. Президентът Ердоган няма никакво намерение да променя държавата си така, че да отговаря на критериите за членство. Турция не е европейска държава и няма да бъде – нито културно, нито цивилизационно, нито политически. Това е някакъв танц, който той играе с оглед на вътрешните въпроси, които има да решава.

Обединените патриоти имаме много критично отношение към този човек и неговата политика. Той се опита брутално да се намеси във вътрешните работи на България, правейки една партия и опитвайки се да участва в изборите ни. Това е недопустимо. Такава наглост през последните години никой не си е позволявал, допълни Джамбазки.

По думите му Реджеп Ердоган е „демонтирал“ приятелските отношения между България и Турция.

Разтревожи ме нахалното поведение на Реджеп Ердоган, който се опитва да има насрещни искания по отношение, да речем, на компенсациите на наследниците на тракийските бежанци. Турция дължи десетки милиони, които е подписала сама в Ангорския договор от 25-а година. Няма никаква причина насреща да се иска нещо, свързано с имоти, коментира още евродепутатът.

Във Варна Ердоган дойде и поиска още пари от ЕС. Каква е ползата за България? Изобщо не вярвам на този човек. Той просто отлага нещата до следващата среща, след това отново ще отлага. Ще продължава да играе тази игра, която смята, че е много умна, заяви Ангел Джамбазки.

Именно затова, според него, преговорите за еврочленството на Турция трябва да бъдат прекратени, защото са излишни.

Той бе помолен да коментира и случващото се покрай случая „Скрипал“ и българската позиция.

Трябва да бъдем разумни и да не скачаме в такива напрегнати битки, каквито се правят в момента. От тази ситуация единствените пострадали са Сергей Скрипал и дъщеря му. И двете други страни спечелиха, на мнение е Джамбазки, допълвайки, че гоненето на дипломати е много крайна мярка.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *