Джамбазки приветства евродоклада за Турция

06 юли 2017  |   2 коментара

Докладът на ЕП за Турция за 2016 г. е критичен. От три години в залата на Европейския парламент повтарям едни думи за Турция, а днес те вече се чуват и от други страни.

Това заяви в свое изказване евродепутатът Ангел Джамбазки по време на обсъждане на доклада за Република Турция за миналата 2016 година.

Турция на президента Ердоган не е демократична държава. Ердоган нарушава човешки права, подкрепя Ислямска държава в Сирия и Ирак и воюва незаконно на тези територии, допълни той.

Пред колегите си евродепутати Ангел Джамбазки посочи още, че турският президент през фалшиви партии се намесва във вътрешните работи на редица държави, членове на ЕС, между които е и неговата родина България.

На това трябва да бъде сложено край, не може да продължава така, категоричен е българският евродепутат.

Като доводи за недемократичните процеси в Турция той допълни, че тя продължава да окупира Кипър да пречи на обединението, отказвайки да изтегли совите войски от там.

Колкото по-бързо осъзнаем тези неща, толкова по-добре. Нека забравим за измислената политическа коректност и казваме нещата такива, каквито са – с този призив завърши изказването си Джамбазки.

Коментари

 • Приятел на България

  юли 06, 2017 в 3:23

  http://rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/24643-2017-05-02-09-30-07.html

  http://stiri.tvr.ro/litigiu-romano-bulgar-pentru-un-perimetru-strategic-de-17-kilometri-patrati--in-dreptul-cadrilaterului_817130.html#view

  http://www.tvrplus.ro//editie-la-un-pas-de-romania-556000

  http://www.desant.net/show-news/39198

  Първият сайт е националистичен сайт на членове на румънките тайни служби. Това лич от изключително богатото и подробно му снабдяване с информации. Проследете го периодично и ще научите много твърде интересни сведения.
  Втория сайт е на Румънската Национална Телевизия (ТВР).
  Гугъл превод на текста:
  Освен въпроса за румънското малцинство, спорът между Румъния и България за стратегическо периметър от 17 км квадратни, следващите Четиристранни
  След териториален спор с Украйна Змийския остров, спечелен от Румъния през 2009 г. на Международния съд в Хага, страната ни се опитва да разреши нов ред териториалната пиши stiri.tvr.ro. предприети от румънското Global News.
  Черно море континенталния шелф е в процес на спор между Румъния и България. Нашата страна преговаря правото да поеме контрола над стратегически периметър от 17 км квадратни, в непосредствена близост Четиристранната. На карта са нефт и газ, което би било в района, както и търговски контрол на евентуалните тръбопроводи.
  Всичко започна с разположение на четириъгълник през 1940 г. След това е твърдо морската граница. По време на комунистическия период, преговорите по тези въпроси са били спрени - са били в рамките на Съветския блок приятелство. Но след 1990 г. Казано по друг начин.
  "Ние се обсъди определянето на границите на териториалното море, изключителната икономическа зона и континенталния шелф на двете страни. (...) Въпросът е триъгълник, на практика, на около 17 км квадрат ", каза бившият външен министър Кристиан Дяконеску.
  Но преговорите са сложни и чувствителни.
  "Процесът на двустранните преговори за определяне на морска граница между Румъния и България е в ход, последния кръг се проведе в София на 30 март 2017 г.
  Въпросите, свързани с претенциите на двете страни и спорната зона (...) не може да бъде направена публично достояние ", се казва в отговор на отправеното искане MFA TVR.
  При тези обстоятелства, на карта на границите периметър не е обявена публично. Знаем само, че е триъгълна зона в дясната четириъгълник. Един от проблемите, който не е бил обсъждан в продължение на 50 години.
  "Има фар през 1956 г., договорена от двете страни на около 4 км от румънската крайбрежие. (...) В края на 50 изчезнали фар въпросната ", каза Кристиан Дяконеску.
  Това не е само на териториалните въпрос 17 квадратни километра, а за стратегически тема. Главно, защото площта на въглеводородните ресурси.
  EXXON вече се присъедини към румънския проучване на сушата.

 • Приятел на България

  юли 06, 2017 в 5:05

  продължение на Гугъл превода:

  Енергийна експерт Ionuţ Purica показва, че това е възможно, че потенциалните резерви на газ за разширяване на юг, така че до България.
  В допълнение, важни политически игри, включително Черно море.
  Досега преговорите с България са тясно свързани с континенталния шелф. Румъния лансира идеята, че спорът се на какъвто Трибунала в Хага или море от Хамбург.
  От българска страна, но разчита на политическо решение. Дискусиите са поверителни.
  "За съжаление, като се имат предвид високо специализирани групи на преговори на експерти от двете страни, които са на разположение за коментар по темата, на която работят", представен пресаташе Посолство България Кирил Димитров.
  След 1990 г. Румъния спечели териториален спор с Украйна за част от 9700 квадратни километра в Черно море.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *