Джамбазки: Две години ГЕРБ бяха опозиция на идеите на Патриотите

04 февруари 2017  |   0 коментара

В ефира на БНТ Ангел Джамбазки коментира програмата на ГЕРБ и протестите в Румъния.

ГЕРБ са намерили някакъв стар формат на нашата програма от предишните избори и са подредили приоритетите точка по точка, абсолютно ги са преписали.

Така заместник-председателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки коментира представената предизборна програма на ГЕРБ, като посочи и предложението за пенсиите, и предложението за наборната служба, и предложението за битовата престъпност, които меко казано за заимствани от Патриотите.

Никой няма монопол, но най-малко ГЕРБ могат да говорят по тези теми, защото те трябваше да ги направят и те бяха опозиция на нашите предложение през двете години в 43-ото Народно събрание, припомни заместник-председателят на ВМРО. За коментара на Томислав Дончев, че сега те се надграждат, Джамбазки заяви, че те признават, че са се провалили.

Две години ги притискаме за битовата циганска престъпност, те бягат и ни казват, че няма пари. Две години ги притискаме за армията и те казват, че няма пари. Ние искахме 300 лв. минимална пенсия, те подадоха оставка, сега казват, че ще я правят, каза Ангел Джамбазки.

Ако не беше толкова тъжно, щеше да е донякъде смешно. Да сменят името на „Обединени патриоти“ и да идват при нас, при нас ще намерят по-добра аргументация за нещата, за които говорят, каза още той.

Според него от ГЕРБ се опитват да вземат част от темата, за да бъдат актуални, тъй като усещат, че общественото мнение и в България, и в Европа е в посока на родолюбието, патриотизма и национализма. И искат да се пришият някак си, подчерта евродепутатът.

Джамбазки поясни, че имат една граница, която никога няма да преминат при участие в управлението – сътрудничество с трите етнически партии, всичко останало е въпрос на разговори.

На въпрос БСП или ГЕРБ са им по-близки на сърцето, Джамбазки отговори, че са тези, с които постигнат съгласие по важните за нацията според обединените патриоти въпроси - битова престъпност, доходи и пенсиите на хората, турската заплаха, демографската криза.

Евродепутатът коментира и отзвукът от посещението на президента Радев в Брюксел, което е прозвучало по-добре, отколкото се е очаквало в България, но не е имало нищо, което да произведе новина. Не направи грешки, които да бъдат отразени по някакъв начин, заяви Ангел Джамбазки.

На въпрос има ли опасения, че България е руска мишена, Москва се стреми да разшири своята сфера на влияние, да дестабилизира страни и да отслаби НАТО (както се е изразил британският министър на отбраната), Джамбазки отказа да коментира конкретно думите му, но поясни, че има различни влияния върху България във всички посоки - и от източна, и от западна посока и ние трябва да търсим наш интерес.

В коментара си за протестите в Румъния Джамбазки подчерта, че действията на новото румънско правителство са меко казано необясними и само показват приказката за стълбата, че хората се самозабравят, когато са на власт и винаги биват наказани.

По повод решението на външната комисия в Европарламента да даде препоръки за признаване на българско малцинство в Албания заместник-председателят на ВМРО изрази своето задоволство, но посочи, че тепърва предстои гласуването в зала.

Ангел Джамбазки похвали всички български евродепутати за успеха със закриването на петицията на ДПС в ЕП за майчиния език.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *