Джамбазки в подкрепа на петицията за признаване на българския език като матуритетен в ЕС

12 април 2018  |   0 коментара

В Комисията по петиции на Европейския парламент беше разгледана петицията за признаване на българския език като матуритетен в рамките на Европейския съюз.

Петицията е внесена от Камелия Конакчиева, член на Асоциацията на българските училища в чужбина, и има за цел да улесни и най-вече да придаде тежест на знанието на български език. Безспорен факт е, че все повече българи търсят развитие в страни от Европейския съюз, което поражда нуждата езикът ни да бъде на едно ниво с така наречените „големи“ езици.

Ето какво споделя евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки в подкрепа на документа:

По време на заседанието на Комисията по петиции в подкрепа на тази кауза се изказахме аз, Светослав Малинов, Момчил Неков, Емил Радев и Асим Адемов. Всеки един от нас даде разумните си аргументи тази позиция да остане отворена и да бъде проведен дебат в пленарна зала относно признаването на така наречените „малки“ езици. В подкрепа на нашето искане се изказаха евродепутати от други страни членки – Милан Звер (Словения) и Андреа Бочер (Унгария).

Моето лично мнение е, че в рамките на Европейския съюз няма големи и малки езици. Българският език се говори от над 7 млн. души, но по-важното е, че езикът е в основата на паметта, на националното чувство, на самосъзнанието.

Днес повече от всякога ние трябва да дадем причина на онези над 2 млн. българи, напуснали България, да пращат децата си в българските училища из цяла Европа, защото те са наши братя и трябва да се борим за духовното им оставане в рамките на българската нация.

Още веднъж изразявам подкрепата си за тази кауза, защото нашият език не е малък. Имаме световно известни поети, прекрасен фолклор и брилянтни учени, които пишат именно на български език. Това е нашата идентичност и ние ще я отстояваме в рамките на Съюза.

Напред и нагоре! България над всичко!

Вижте във видеото мнението на Джамбазки в подкрепа на петицията >>> 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *