Джамбазки в ЕП: Сърбия води политика на етническо прочистване в Западните покрайнини

17 ноември 2017  |   0 коментара

Джамбазки алармира евроинституциите за случая на българските лекари в Западните покрайнини

Изказване в Европейския парламент на българския евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки във връзка със задържаните български лекари в Босилеград по време на хуманитарна мисия там.

Миналата седмица евродепутатът пое ангажимент да постави скандалния случай на вниманието на Европейския парламент и да потърси отговор на въпроса защо след като Сърбия е държава, която иска да следва европейските ценности и желае да бъде част от Европейския съюз, допуска потъпкване на правата на българското малцинство в Западните покрайнини.

Този понеделник Ангел Джамбазки внесе сигнали до Европарламента и Европейската комисия. Той сезира комисаря по разширяването и комисаря по външните работи за случая с нашите сънародници в Западните покрайнини.

Ето и неговото изказване:

Уважаеми г-н Председател,

Уважаема г-жо Комисар,

Уважаеми колеги,

Бих искал да Ви запозная със скандалното поведение на сръбските власти от отминалата събота и неделя. Бяха арестувани медици, отишли на хуманитарна мисия в Западните български покрайнини, днес в територията на Р Сърбия. Арест на лекари, медици, които отиват там, за да окажат безплатно хуманитарно-медицинска помощ.

Нека напомня, че Западните български покрайнини са окупирани незаконно през 1920 г. и оттогава там се провежда една политика на етническо прочистване, на геноцид. Нека напомня, че Р Сърбия претендира да бъде кандидат за член на ЕС. Нека напомня, че тази държава играе двойна роля и налага двоен стандарт и се опитва да тъче на два стана. Нека напомня, че това е меко казано неевропейско поведение – арест на лекари, които са отишли да помагат на население, което няма достъп до здравеопазване.

Уважаеми колеги, поставям този въпрос на Вашето внимание, ще го представя на председателя на Външната комисия, на докладчика за напредъка на Сърбия и на докладчиците в сянка.

Сърбия трябва да се научи да спазва европейските правила, ако иска да бъде част от Европейския съюз. Иначе ще получи вето от нас със сигурност.

Благодаря Ви!

Цялото изказване на Ангел Джамбазки може да проследите във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *