Депутатът Милен Михов: Реалистично е да се въведе наборната служба от 2021 година

Депутатът Милен Михов: Реалистично е да се въведе наборната служба от 2021 година

22 септември 2019  |   0 коментара

Реалистично е да се въведе наборната служба от 2021 година, защото съществуват необходимите условия. Държавата разполага с необходимите ресурси.

Това каза пред БНР депутатът от ВМРО доцент Милен Михов, член на комисията по отбрана в Народното събрание.

Нуждите на националната сигурност и на националната отбрана налагат такава военна реформа и зависи единствено и само от политическата воля и политическото решение на управляващите. ВМРО е последователен привърженик на тази военна реформа, която е наложителна и веднага трябва да подчертая, че това е реформа, която не противопоставя професионалната армия, нека така условно да я наречем, и наборната армия. Това е един модел, който съчетава предимството на всеобщото военно обучение и високо професионалната армия, високотехнологична, модерна и добре въоръжена, каза доц. Михов.

На експертно ниво много специалисти отчитат, че прибързаното и по този начин осъществено въвеждане на 100% професионална армия дава 11 години по-късно своите негативни отражения. Депутатът коментира:

Намалява чувствително контингентът на български граждани, подготвени и способни да защитават отечеството си, и това е по естествен път. Хората, преминали през казармата навършват години, които надхвърлят пределната възраст за служба в армията и по естествен път отиват в един по-друг свят. Това чувствително намалява отбранителните способности на страната.

Ако погледнем демографската криза, ние ще видим, че годишно през наборна военна служба трябва да преминават около 15-17 хиляди младежи, което при обучение за 6 месеца означава на смяна по 7,5 - 8 хиляди човека.

Някъде толкова в момента е недокомплектът на кадровата ни армия и материалните разходи за оборудване на казарми, помещения, всичко останало са еднократна инвестиция, която следващите години ще се връща при осъществяването на този вид обучение, допълни Милен Михов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *