Депутатът Милен Михов награди на Богоявление курсант с име на български цар

Депутатът Милен Михов награди на Богоявление курсант с име на български цар

07 януари 2020  |   0 коментара

Народният представител от ВМРО доц. д-р Милен Михов бе сред официалните лица, уважили тържественото отбелязване на християнския празник Богоявление във Велико Търново.
След празничната литургия и тържествен богоявленски водосвет в Катедралния храм „Свето Рождество Богородично“ литийно шествие поведе вярващите към площад „Цар Асен Първи“ пред крепостта „Царевец“, където Негово преосвещенство Великотърновският митрополит Григорий освети бойните знамена на НВУ „Васил Левски“, на Областната и Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
След освещаването на знамената литийното шествие продължи към Владишкия мост в кв. „Асенов“, от който великотърновският митрополит Григорий хвърли Богоявленския кръст в р. Янтра. Около 35 смелчаци нагазиха в ледените ѝ води. За първи път тази година светият кръст не бе уловен от курсант от военния университет. За него се пребори  38-годишният Петър Филев от Велико Търново.
По традиция от 5 г. насам доц. д-р Милен Михов връчва парична награда на курсант от НВУ „Васил Левски“ скочил за кръста, но не го уловил. Условието да бъде връчена паричната премия е курсантът да носи българско царско име и да е добър в обучението си, коментира доц. Михов.
Тази година честта да получи наградата се падна на мл. сержант Симеон Симов от Пловдив, втори курс, специалност разузнаване.
В късния следобед на същия ден доц. Михов участва и в тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на поета революционер Христо Ботев. Паметният знак бе открит на 2 юни 2019 г. в центъра на Велико Търново. В ритуала участваха курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *