Депутати от Патриотичния фронт подкрепят връщане на смъртното наказание

Депутати от Патриотичния фронт подкрепят връщане на смъртното наказание

29 януари 2016  |   0 коментара

Кампанията „ЗАРАДИ ЖИВОТА: Възмездие“ се осъществява с активната подкрепа на ВМРО, българския представител в ЕП Ангел Джамбазки и на народния представител от Патриотичен фронт Искрен Веселинов.

На организираната от тях в зала „Запад” в Народното събрание пресконференция по повод кампанията, инициирана от интернет страницата Lentata.com и журналиста Мартин Карбовски, се събраха народни представители и близки и роднини на жестоко убитите:

Вероника Здравкова, убита през февруари 2015 г. във Велико Търново, Яна Кръстева, убита  през юли 2011 г. в София, Тодор Йорданов, убит през януари 2016 г. във Враца, Михаил Стоянов, убит през септември 2008 г. в София, Николай Димитров, убит през октомври 2013 г. във Враца и други.

„ЗАРАДИ ЖИВОТА: Възмездие” е естествен отговор на молбите и гнева на почернените семейства в опита им да срещнат и намерят справедливост, категорични са инициаторите на кампанията.

Тя се провежда под мотото „В памет на мъртвите. В името на живите” и е посветена на исканото, търсеното и нужното възмездие за смъртта на всички българи, чиито убийци или са на свобода, или излежават минимални присъди.

Евродепутатът Ангел Джамбазки отбеляза, че при ширещата се тежка престъпност има резон с референдум да се върне смъртното наказание.

През последните десетилетия моралните устои са твърде разклатени и смъртното наказание има възпираща роля, убеден е и народният представител от Патриотичния фронт Искрен Веселинов.

Дебатът все повече ще се превръща и в европейски, въпреки че преди време идеята бе смятана за антихуманна. Има крещящи гаври с нашето чувство за справедливост, не може убиецът на Вероника три пъти да убива, да лежи в затвора, а като излезе на свобода - да убива отново, аргументира се Веселинов и подчерта, че на това трябва да се сложи край.

Никой не е застрахован, че това няма да се случи и на него. Не трябва да се забравят тези дечица. Ние вече не можем да помогнем на себе си, но искаме да помогнем да не се случи и на други, заявиха почернените от скръб родители и разказваха с мъка за преживяното.

Те поставиха и своите искания: да се обърне сериозно внимание на превенцията, компетентните разследващи и правораздавателни органи да вършат съвестно работата си, да се достига до 100% доказване на убиеца, за да не отиват невинни в затвора, а убийците трябва да получават адекватни присъди – над 30 години за убито дете под 18 години.

Своето мнение и предложения изложиха народните представители от ПГ на ПФ Красимир Богданов, Димитър Байрактаров, Борис Ячев, Християн Митев, Милен Михов и Султанка Петрова. Те са единодушни, че трябва да не се отлага предприемането на законодателни мерки без тънки партийни и лобистки интереси.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *