Депутати от Обединени патриоти се срещнаха с представители на Венецианската комисия

Депутати от Обединени патриоти се срещнаха с представители на Венецианската комисия

13 септември 2017  |   0 коментара

Народни представители от ПГ „Обединени патриоти“ се срещнаха с членове на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия). Срещата се състоя в Народното събрание на Република България във вторник.

От страна на Патриотите в разговорите се включиха Борис Ячев – секретар на ПГ и председател на Комисията за конфликт на интереси и парламентарна етика, Емил Димитров – председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата; Христиан Митев – заместник-председател на Комисията по правни въпроси, Борис Вангелов – заместник-председател на Комисията по отбрана и Павел Шопов – заместник-председател на Комисията по вероизповеданията и права на човека.

Делегацията на Венецианската комисия бе представена от Рихард Барет - член на комисията от Ирландия, заместник генерален-директор в службата на Главния прокурор, Мартин Куйер - член на комисията от Холандия, старши правен съветник в Министерство на правосъдието, Александър Барамидзе - заместващ член на комисията от Грузия, първи заместник-министър на правосъдието, Гуидо Неппи Модона - заместващ член на комисията от Италия, бивш конституционен съдия, професор в университета в Торино, Григорий Диков - правен сътрудник към Венецианската комисия, генерална дирекция „Права на човека и върховенство на закона“ в Съвета на Европа.

ПГ „Обединени патриоти“ изразиха отношението си към промените в Закона за съдебната власт и съдебната реформа като цяло.

„Правят се опити от страна на определени политически сили и НПО да кадруват и да овладяват съдебната система, включително чрез опити за законодателни промени и намеса в работата на независими органи като Народното събрание и ВСС“, бяха категорични депутатите от ОП.

Те изразиха и притесненията на Патриотите, че понякога когато под натиск се приемат закони, това може да легитимира правомощия или възможности за създаване на паралелна власт в съдебната система или да е част от политически игри, платформи или ПР на политически партии, които не са успели да влязат в парламента.

Според анализа на „Обединени патриоти“ е твърде рано да се даде и да се направи последваща оценка на въздействието на приетите промени в ЗСВ през 2016 г.

„Безспорно определяме като положително разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, прекият избор на членовете на ВСС от магистратската квота от съдиите и прокурорите, затова и сме подкрепили тези промени при гласуването им в НС. Нещо повече, магистратите в България дадоха положителна оценка за тези изменения“, посочват от ПГ на „Обединени патриоти“.

Те бяха категорични, че държат на независимостта на съдебната власт и за това са подкрепили всички промени, „но не и да даваме инструментариум да я провъзгласяваме за законодателна такава. Има разделение на властите – все пак и все още сме парламентарна република“.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *