Депутати изразиха съболезнования за пострадалите от земетресението в Албания

Депутати изразиха съболезнования за пострадалите от земетресението в Албания

29 ноември 2019  |   0 коментара

Народните представители от групата за приятелство с Албания изпратиха съболезнователен адрес до Н. пр. г-жа Доника Ходжа – посланик на Албания в България. В писмото, подписано от председателя на групата за приятелство Красимир Богданов, се изказва съчувствие към пострадалите от жестокото земетресение, което засегна адриатическото крайбрежие на Албания в понеделник сутрин и отне живота на десетки хора. Заедно с това депутатите изразяват готовност за оказване на помощ за пострадалите.

Броени часове преди земетресението от Тирана се завърна българска парламентарна делегация в състав Тома Биков (ГЕРБ), Красимир Богданов и Петър Петров (Обединени патриоти), Иван Ченчев и Чавдар Велинов (БСП за България), участвала в Петнадесетата световна среща на българските медии.

Медийното събитие беше открито от посланика на Република България в Тирана – Момчил Райчевски, Максим Минчев – генерален директор на БТА и писателя акад. Антон Дончев. На сцената излязоха танцови състави от трите области в Албания, в които компактно живеят представители на българското национално малцинство – Гора, Голо бърдо и Мала Преспа.

Депутатите проведоха срещи с посланик Райчевски, консула на България Благой Попов, почетния консул Селим Ходжай, председателите на българските организации в Албания – Хаджи Пируши от „Просперитет Голо бърдо“, Димитър Пандовски – Българо-албанско приятелство и Ахмет Бала, директорите на училищата в с. Шиштевец и с. Големо Острени.

Представителите на патриотите - Богданов и Петров, посетиха българското училище в Тирана „Христо Ботев“. Те проведоха среща и с новия председател на групата за приятелство с България в Албанския парламент Муса Улчини. На среща в с. Пустец, Мала Преспа, депутатите се срещнаха със зам.-кмета на общината Яни Никола, а в гр. Поградец бяха посрещнати от изявения българин Леандро Соколи.

Вече стана ясно, че правителството на Република България изпраща хуманитарна помощ за пострадалите в Албания.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *