Депутатите от ВМРО против готвените законодателни  промени, свързани с притежаването на оръжия

Депутатите от ВМРО против готвените законодателни промени, свързани с притежаването на оръжия

19 ноември 2018  |   0 коментара

Депутатите на ВМРО от ПГ на „Обединени патриоти" инициират провеждането на среща със засегнати организации от промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Ето и пълния текст: 

Утре, 20 ноември 2018 г., в 13:00 ч., зала "Запад" - Народно събрание, депутатите на ВМРО от ПГ на „Обединени патриоти“, инициират среща относно промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите  изделия /ЗОБВВ и ПИ/, публикувани на сайта на МВР на 03 април 2018г.

Нуждата от такава среща е продиктувана от сигнали и писма, изпратени до депутатите от ВМРО. В тях сдруженията и организациите, които пряко са заинтересовани от промените, протестират срещу поредната промяна, продиктувана от поредната реформа на ЕК в областта. Още преди промените да бъдат входирани в НС, организациите на ловците, реконструкторите, колекционерите на оръжия, както и различните спортни федерации за стрелба и хора, занимаващи се с възстановки на исторически събития са дали своите отрицателни становища и мотиви, които очевидно не са взети под внимание, освен от Министерството на отбраната.

Част от мотивите на вносителите относно промените в ЗОБВВиПИ са, че се осланят на  изискванията на Европейските директиви за превенцията на борбата с тероризма и трансграничната криминална престъпност на територията на ЕС. Мотиви, които според засегнатите организации ощетяват, както българските собственици на оръжия, така и производителите им. Под този предтекст реално се налага отнемането на оръжията на над 80 хил. ловци, притежаващи полуавтоматични карабини.

Според новите промени под разрешителен режим ще бъде поставено и газовото оръжие. Само за справка, на територията на ЕС се газово оръжие се добива свободно, а у нас то дори е на уведомителен режим към МВР.

Ето защо депутатите от ВМРО събраха всички организации, които биха били засегнати от промените, както и представителите на държавните органи, които имат отношение по темата, за да бъдат изяснени бъдещите държавни политики по темата.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *