Ден за борба с наркотиците

Ден за борба с наркотиците

26 юни 2014  |   0 коментара

През 1987 г. Общото събрание на ООН приема датата 26 юни за Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици.

По този повод председателят на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова отправя апел към съпричастните по темата.

Ето нейното обръщение:

На този ден всички ние изразяваме своята съпричастност към зависимите, както и активна гражданска позиция за борбата с  разпространението на наркотици.

Милиони млади хора по света са жертва на наркотична зависимост.

В България между 33% и 35% от младежите до 18 г. са употребявали поне веднъж през живота си наркотик, сочат данните на Националния фокусен център по наркомании. Нашата страна е на пето място в ЕС с 42% смъртност на наркозависими до 25 години.

Всеки от нас се е срещал очи в очи с наркомани на улицата, по паркове и градинки. Зависимостта понякога подтиква хората към брутални действия. Много български граждани стават жертва на нападения, кражби от дома, разбиване и грабежи от коли, извършени от наркозависими.

Употребата на наркотици е болестно състояние, което води до зависимости и разстройство на организма, свързано с телесни, психически и поведенчески проблеми.

Затова ние като родители трябва да бъдем отговорни през новите предизвикателства на обществото. Общуването, знанията, примерите, които даваме на нашите деца, трябва да ги подготвят за тяхна бъдеща адекватна реакция. Нашите съвети трябва да бъдат съпроводени с обич, доверие и толерантност, които са най-доброто нещо, за да опазим децата си.

Важната роля на родителите се изразява и в това да познават приятелите на децата си, компанията, в която се движат, хората, с които общуват, какви интереси, вкусове и влечения имат.

Най-добре е да съумеем деликатно да им покажем пътечката, по която трябва да се движат: спорт, туризъм, изкуство, култура и др.

Нека не позволяваме отровата да решава съдбата и бъдещето на децата ни!

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *