Денят на черните забрадки

Денят на черните забрадки

09 ноември 2017  |   2 коментара

8 ноември е тъжен ден за България. Това е денят на черните забрадки, в който през 1920 г. сърбите започват окупацията на Западните български покрайнини. Заграбени са Босилеградско, Царибродско, Кулско и части от Трънско.

В този ден тази година представители от ВМРО посетиха българската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Цариброд. Те бяха гости на директора на училището Снежана Симеонова, един от последните стожери на българщината в града.

Групата от ВМРО, водена от Стефан Грънчаров от организационния отдел на партията, по традиция носеше подаръци – книги, разказващи за дейността на ВЪРТОП - организацията, която защитава българското в тези краища по време на сръбската окупация след Първата световна война. За сънародниците ни в Цариброд имаше исторически карти, свързани със събитията от 1920 г.

Ето впечатленията, които сподели Грънчаров, след посещението в Цариброд:

През последния един месец през града се изредиха на посещения българският вицепрезидент г-жа Йотова, вицепремиерът г-н Симеонов, председателят на 44 ОНС г-н Главчев, но днес тук няма никой. Хората са сами с мъката си. Няма венци, цветя, шумни слова. Има само мъка, почти вековна мъка. Преди дни в новините у нас името на Цариброд бе споменато и от едни от най-големите предатели в българската история БКП/БСП.

Днес тук сме ние от ВМРО. Тук сме, защото това е наш дълг. Тук сме, за да споделим мъката на нашите сънародници и да им дадем кураж в продължаващата близо век съпротива срещу сръбската асимилация. Тук сме и ни посрещат като у дома, защото тук е нашият дом. Тук и навсякъде, където е жива българщината, където Ньойският и Парижкият мирни договори разплакаха хиляди български майки.

Днес е денят на черните забрадки!

Коментари

 • Приятел на България

  ноември 09, 2017 в 11:51

  Вижте как се възползват македонистите в Охрид (кметът най-вероятно е македонист) от изявлението на Русия за това че руснаците са спасили българските евреи, а в знак на благодарение се рекламира курса за изучаване руски език организиран от руския консулат. Не ми се вярва че там на място никога не се споменава думата български във връзка с "фашизма".
  Това е нарушаване договора за добросъседство и приятелство макар че в статията не се споменава народността на "фашистите". Вижте и името на ОУ: Христо Узунов, на "македонски" "език" (който нито е македонски, защото древните македонци са гърци, нито е език) се казва Ристо. Христо е име на "фашист", на българин. За какво освобождаване от "фашисти" би могло да става дума когато това е началото на сръбската ре-окупация? Това е и апология, похваляне на комунизма.
  Внимавайте и на анти-българската про-сръбска и -македонистка дейност на руския консулат в
  Охрид.

  http://sitel.com.mk/ohrid-ja-slavi-73-godishninata-od-osloboduvanjeto

  Охрид денеска ја чествува 73-годишнината од ослободувањето на градот од фашизмот во Втората светска војна.
  Чествувањата почнаа утрово со полагање цвеќе пред спомен-обележјата на борците од НОВ во градот, а ќе продолжат на пладне со културно-уметничка програма што ќе се одржи во големата сала на Општина Охрид.
  Во 13 часот свечено ќе биде пуштен во употреба реновираниот објект „Развигорче“ на ЈОУДГ „Јасна Ристеска“. Оваа установа попладне во 17 часот ќе го одбележи патрониот празник со свечена приредба што ќе се одржи во СРЦ „Билјнини извори“.
  Чествувањето ќе биде заокружено со свеченост по повод воведувањето бесплатен курс за изучување на рускиот јазик во ОУ „Христо Узунов“, во соработка со почесниот конзулат на Руската Федерација во Охрид, со почеток во 19 часот.

 • Приятел на България

  ноември 09, 2017 в 12:14

  Друга, но сродна тема: предстои да видим дали Сърбия ще предаде отново Русия на която много дължи и ще се ре-ориентира към Запада защото очевидно е че се е присъединила към загубваща балканска геополитическа партида страна - Русия.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *