Декларация на Обединени патриоти за 140 г. от Старозагорското клане

19 юли 2017  |   0 коментара

Народният представител от Обединени патриоти и член на ръководството на ВМРО Борис Вангелов постави от трибуната на Народното събрание Декларация от името на парламентарната група по повод 140 години от Старозагорското клане.

Текст на документа:

През този месец се навършват 140 години от клането в Стара Загора в хода на Руско-турската освободителна война. 14 500 българи от града и околните села са избити, а 10 000, предимно жени, са отвлечени.

Нека ние, българските народни представители, сведем глави пред спомена за жертвите и да заявим своята непоколебима воля никога повече да не допуснем подобни събития.

Днес България живее със спомена за това непредизвикано зверство. България намери сили да превъзмогне и да надживее. Нека Господ съди за виновните, а ние хората да живеем в мир помежду си.

Но днес България е изправена пред същата опасност. Да, пред същата. Защото днес на югоизток от нас се надига ислямизъм и ново османство. Това е същата идея, която изкла онези невинни хора.

Да, тази същата идея! Макар и скрита зад съвременни думи и маниери и търсеща диалог с нас. Тази идея днес управлява на много места в света. До самата България. Затова и ние, българските народни представители, сме преден пост не само на българщината. Ние трябва да сме преден пост на човещината, на свободолюбието и на демокрацията.

Борбата ни в името на тези ценности е борба за България. Ние сме в това управление, за да служим на страната си. И да помогнем на свободата, човеколюбието и демокрацията да станат непреходни ценности и при нашите съседи. Днес, особено в месеците когато ще поемем председателството на Европейския съюз, ние – българите, сме призвани да поведем нашия регион, нашите близки и съседни страни към ценностите на Европа.

Ако те странят от тези ценности, ние ще положим усилия, но преди всичко ще трябва да защитим България.

Наше призвание днес е да защитим страната си и Европа от всякакъв радикализъм и човеконенавистни идеи. Трябва да създадем истинско усещане за сигурност у сънародниците ни – където и да се намират. Трябва да осигурим достойнството им на български граждани, но и достойното им качество на живот.

Но преди всичко това, трябва да помним историята си. За да не се повтарят ужасяващите моменти от нея.

Бог да прости жертвите, вечна им памет!

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *