Деан Станчев с настояване за приемане на промените на второ четене ЗСПЗЗ

Деан Станчев с настояване за приемане на промените на второ четене ЗСПЗЗ

17 февруари 2020  |   0 коментара

Деан Станчев с настояване за приемане на промените на второ четене ЗСПЗЗ

Народният представител от ВМРО Деан Станчев написа в своята Фейсбук страница апел за приемане предложените промени от ПГ на „Обединени патриоти“ в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, което касае върнатите при реституцията на училища терени.

Ето и целия коментар:

Настоявам, в качеството си на народен представител от ВМРО, избран от шуменския регион, Народното събрание да приеме в спешен порядък на второ четене предложените от нас, ПГ на „Обединени патриоти“, промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, касаещи върнатите при реституцията на училищата терени.

Категорично съм против опитите на общините и на училищните настоятелства да се разпореждат със земеделските земи, които принадлежат към общинските училища, и отговорно заявявам, че няма да допусна подобни нередности да се случват, докато съм част от 44-ото НС. Преди време бях сезиран от ръководството на училището за подобни опити от страна на училищното настоятелство на ОбУ „Свети Паисий Хилендарски“, гр. Плиска. Въпросното е регистрирано като частноправен субект и започна процедура по присвояване на земеделските земи, които са възстановени на училището през 90-те години.

Този казус ни даде повод от ВМРО да направим предложение за промени в ЗСПЗЗ, с които да наложи мораториум на сделките и статутът на училищните земи да се приравни с този на държавните и общинските,  т.е. да не могат да бъдат придобивани по давност. Справката, която направихме, показва, че казусът с гр. Плиска не е единичен. Става дума за десетки хиляди декари земи, които принадлежат на училищата. Законодателните промени са внесени в НС и преди дни минаха на второ четене в правната комисия. Надявам се съвсем скоро, без излишно забавяне, да бъдат гласувани и в пленарната зала в името на справедливостта!

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *