Деан Станчев пита регионалния министър ще се удължи ли валидността на винетките

19 юни 2020  |   0 коментара

През изминалите няколко месеца България, а и целият свят бе изправен пред невиждана досега ситуация - пандемията от КОВИД-19. Това доведе до много ограничения за гражданите на България, включително забрана за напускане на областните градове. С оглед на това МРРБ обмисля ли да удължи срока на валидност на годишните винетни стикери със срока на ограничаване на придвижването?

Това запита от трибуната на Народното събрание депутатът от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Деан Станчев министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

В отговора си министър Аврамова обясни, че не е възможно удължаване на срока на валидност на винетните стикери. Пътните такси – електронните винетки са държавни такси и подлежат на плащане и в извънредно положение. Нито един текст от закона за извънредното положение не освобождава потребителите от плащането на държавна такса, каквато е и винетката, поясни Аварамова.

Видео от питането на депутата Деан Станчев и отговора на регионалния министър >>>

Текст на въпроса:

ЧРЕЗ                                                            

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНО СЪБРАНИЕ Г-Н ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

ДО

МИНИСТЪРА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО Г-ЖА ПЕТЯ АВРАМОВА

ВЪПРОС

от

Деан Станчев

народен представител от ПГ на „Обединени патриоти"

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 95 и чл. 96 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям въпрос

ОТНОСНО Удължаване срока на валидност на годишните винетни стикери.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

През изминалите няколко месеца България, а и целият свят бе изправен пред невиждана досега ситуация - пандемията от КОВИД-19. Войната с него се водеше с мерки, които досега не можехме да си помислим, че е възможно да се приложат в света, в който живеем. Социална изолация, забрана за посещения на мероприятия, затворени летища, международни граници, блокирани села, квартали и градове.

През периода 13.03.2020 г. до 15.05.2020 г., в България бяха въведени редица ограничителни мерки за справянето с пандемията. Една от тях бе забраната за влизане и/или излизане от град Банско, заради наложената карантина. Друга такава мярка бе забраната за напускане на София без основателна причина. Същите мерки за ненапускане на областни центрове бяха предприети и в останалата част от страната. През цялото време МВР и Националният оперативен щаб приканваха гражданите да ограничат пътуванията си.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

С оглед гореизложеното въпросът ми към Вас обхваща следното:

  1. Обмисля ли Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се удължи срока на валидност на годишните винетни стикери със срока на ограничаване на придвижването?

    София, 03.06.2020 г.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *