Деан Станчев: Не е приключила битката ни срещу „Свидетели на Йехова“

Деан Станчев: Не е приключила битката ни срещу „Свидетели на Йехова“

13 февруари 2020  |   0 коментара

Магистрати отменили забраната за религиозна пропаганда по домовете

Възмутен съм от решението на Административния съд в Шумен, с което той отменя забраната на Общинския съвет за извършване на религиозна пропаганда по домовете. Това за мен, като народен представител от ВМРО от града, е недопустим акт, който е във вреда на шуменци, написа в профила си във „Фейсбук“ депутатът Деан Станчев. Поводът е решението на състав на Административния съд (АС) за отмяна на член 5, алинея 6 на Наредба № 1 на община Шумен, забраняващ извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите. 

Въпросният текст бе атакуван от християнската секта „Свидетели на Йехова“ пред няколко съдебни инстанции от 2017 г. до сега. Казусът бе гледан от друг състав на шуменския АС, след което стигна до Върховния съд, който пък го върна отново в Шумен. Магистратите заключават, че забраната за религиозна пропаганда по домовете противоречи на нормативни актове от по-висока степен и на Конституцията. Например „по този начин се ограничава правото на вероизповеданията да организират публична дейност и извън молитвените си домове, регламентирано с чл. 12, ал. 4 от Закона за вероизповеданията“.

Поредното необяснимо решение на български съд в полза на чужди субекти, които паразитират и провокират устоите на българското общество. Недопустим акт! Разпоредбата на Наредба 1, която беше приета през изминалия мандат, имаше една ясна и точна цел – ограничаването на проповеди и разпространението на литература с неясен характер извън регламентираните за това места, възмущава се народният представител. 

Всеки, който се е сблъсквал с дейността на „Свидетели на Йехова“, е запознат с техните агресивни методи на проповед. Нашата битка беше да ги премахнем от площадите и от къщите на хората. България е православна държава и въпреки правото на религиозна свобода, би трябвало да има определени норми и регламенти, с които всяко вероизповедание да се съобразява. Тази секта е вредна и ние от ВМРО водим битка с паразитната ѝ дейност от години в цялата страна. И битката ни няма да приключи дотук, пише Деан Станчев. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *