Да има местно допитване за преименуването на Благоевград

29 август 2014  |   1 коментар

Необходимо е да има дебат за преименуването на Благоевград, защото мнението на жителите му е най-важно. Хората трябва да се произнесат на местен референдум. Но дали Благоевград ще приеме името Цар Самуил за мен не е от такова значение, колкото областта да бъде прекръстена на Пиринска Македония.

Това заяви евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в „Добро утро, България“ по ТВ 7. Той беше поканен да коментира темата за преименуването на Благоевград на Цар Самуил, каквато идея има.

Аз често се срещам с благоевградчани и при разговорите си с тях съм усетил, че повечето имат някакъв сантимент към името Благоевград. Друг е въпросът какво е направил Димитър Благоев за града, че да носи неговото име, разказа Джамбазки.

Според него безспорно има нужда да се отбележи 1000-годишнината от гибелта цар Самуил по подобаващ начин. „Почитането на такива паметни дати е част от нещата, които ни правят българи – това е част от нашата национална принадлежност“, смята той.

Заместник-председателят на ВМРО смята, че смяната на името на града е въпрос на разговор – но не служебен, с президент или премиер, а дискусия с жителите на Благоевград.

Като проблем той посочи постановката в закона за референдумите, който е така направен, че почти нищо никога не може да бъде решено с допитване до хората.

Джамбазки категорично се обяви против допитване за името на Благоевград да се прави до всички граждани на България. Според него това трябва да се реши на местен референдум, тъй като касае конкретно жителите на Благоевград.

Според него обаче е задължително областта да се преименува на Пиринска Македония.

„Не бива да крием и да не отбелязваме тази част от нашата история. Защото това е свободното отечество. Имаме Вардарска Македония, която е в друга държава, имаме Беломорието – също. Не бива да се отказваме от българското название Пиринска Македония“, завърши заместник-председателят на ВМРО.

Коментари

  • Огнян Велинов

    август 29, 2014 в 9:04

    Също така е необходимо обединяването на сегашните Силистринска и Добричка области, заедно с тези населени места от Варненска и Разградска области, които принадлежат на географската област Добруджа. Новата териториална единица да се именува Южна Добруджа по аналогия с логиката на преименуването на Благоевградска област на Пиринска Македония. Но трябва да отпаднат от Пиринска Македония онези селища, които географски са в Родопите и Рила, за да отговаря наименованието на реалността.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *