Дарителска кампания събира средства за изграждането на паметник на Левски в Русе

Дарителска кампания събира средства за изграждането на паметник на Левски в Русе

11 януари 2019  |   0 коментара

Дарителска кампания за събиране на средства за изграждането на паметник на Васил Левски в Русе се организира в крайдунавския град.

Това съобщи Искрен Веселинов - председател на Инициативния комитет, създаден специално за случая.

Веселинов е заместник-председател на ВМРО и народен представител в 44-ото Народно събрание.

Необходимата сума за построяването на монумента е около 130 000 лева. Ще се набират средства чрез продажбата на картички с макета на бъдещия паметник, чиято цена е 2 лева, както и в специално разкрита дарителска банкова сметка.

Пред БТА Искрен Веселинов обясни, че всеки, който дари повече от 100 лева, ще получи грамота, а над 2000 лева - умалено копие на паметника. Имената на дарителите, внесли повече от 10 000 лева в сметката, ще бъдат изписани на плоча на гърба на паметника. 
Идеята е по време на кампанията да се организират също концерти, както и други мащабни събития. 

Веселинов обясни, че в дарителската сметка вече има около 24 000 лева. От тях 20 000 лева са от общината, а останалите - от членовете на Инициативния комитет. 

Паметникът ще бъде изграден по проект на русенския скулптор Даниел Кънчев, който спечели организирания преди месец конкурс. Монументът ще бъде разположен в Парка на възрожденците. Той ще е висок 4,20 метра с постамента. 

Според скулптора, около 600 кг месинг ще са нужни за изработването, като вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви преди месец в Русе, че министерството на отбраната ще дари използвани в учения гилзи, които да бъдат претопени.

ВМРО.БГ припомня, че реализацията на идеята е вследствие на усилията на местната партийна структура в крайдунавския град и на Искрен Веселинов още от далечната 2008 г. Проектът е задвижен след като ВМРО внесе предложение в Общинския съвет на Русе през 2014 г.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *