Даниел Сираков с родолюбиво предложение относно Арката на свободата в гр.Троян

01 декември 2018  |   0 коментара

По време на 37-ото заседание на Общински съвет - Троян Даниел Сираков – председател на комисията по туризма и околната среда и председател на ВМРО за област Ловеч отново предложи да се обсъди въпроса за изработване на мемориални паметни плочи на опълченци от Троянския край, които да бъдат вградени в паметника „Арката на свободата” на Беклемето – най-високата точка на Старопланинския проход Троян-Кърнаре (1590 м).

Това предложение бе обсъдено и по комисиите на Общински съвет - Троян. Там бе много нашироко дискутирано. За това съветникът от ВМРО на редовната сесия на Общинския съвет изложи акцентите от мотива си за това предложение.

Първият акцент е за съхранение на паметта на участвалите в Руско – Турската война през 1877–1878 г. и по този начин да бъде дописана историята на Троян.

Арката на Свободата стана емблематична за Троян и това изисква да се обнови. Но то може да стане единствено с държавна помощ, като се включи в списъка на Военните паметници в България. За целта е необходимо да се допишат имената на участници във войните, каза Сираков.

Вижте повече във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *