Дамите от ВМРО – Велико Търново твориха мартеници с малчуганите от арт училището в Русаля

Дамите от ВМРО – Велико Търново твориха мартеници с малчуганите от арт училището в Русаля

28 февруари 2019  |   0 коментара

Със светнали от възбуда очи, нетърпеливи да разберат каква изненада им предстои малчуганите от Училище по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“  в с. Русаля посрещнаха представителки на женската организация на ВМРО - БНД от Велико Търново – д-р Юлия Тонкова, председател на организацията, и Албена Кръстева, ръководител в ДДЛРГ „Пеню и Мария Велкови“.

А изненадата, която двете невероятни дами бяха подготвили за жадните да научат нещо ново и цветно дечица, бе в червено-бели краски. В продължение на около 3 часа и малките, и по-големите усукваха, намотаваха, връзваха и рязаха  конците, за да се „родят“  легендарните Пижо и Пенда, мартенички във формата на топки, на гривнички, украсени с парички...

Децата попиваха притчите за традиционния български пролетен празник, надпреварваха се да кажат те какво знаят за него и междувременно изпод сръчните им ръчички се появяваха и мартенички в плетка макраме, която д-р Тонкова им показа, или хурка, „подсказана“ от Албена Кръстева.

Времето мина неусетно. В края на своеобразната „творческа седянка“, емоциите все още бяха силни. Албена Кръстева прочете поздравителен адрес от името на женската организация на ВМРО в старопрестолния град, в която с топли и искрени думи бяха изразени красиви пожелания към тези артистични деца: Да творят с искрено желание, вълнение и интерес. Да бъдат част от магията, която пренасят върху тях учителите им...

„... С всяка прекарана минута тук, върху душата на всички се отпечатва частица от светлия и омаен дух на това място. И така – до следващия път..“, се казва още в поздравителния адрес.

Децата изразиха своето „Благодаря!“  със силни прегръдки, след което си хапнаха от питките и лакомствата, които дамите им занесоха за почерпка.

Всички са много превъзбудени, правят си „наречени“ мартенички – за кой, кога, защо ще дават... ВМРО и преди са гостували при нас – по повод новогодишната им благотворителна инициатива, на която събираха средства отново за училището и за нашите деца, идват ни на гости... Децата винаги харесват контакта с други хора, защото ние сме на село, общността ни е малка и те нямат много досег с външни хора. Затова всеки човек, който идва на гости е „покрит“ от няколко деца, задават много въпроси, защото са любопитни за света навън, въпреки, че не са особено готови да го открият. Те идват от света навън, но общностите, от които идват са различни от тези, които и ние им предоставяме, като гледна точка, сподели  Радостина Тричкова – организатор и координатор събития в училището.

От своя страна д-р Юлия Тонкова разказа повече за първомартенската инициатива, както и за останалите такива, подети и проведени от организацията на жените към ВМРО – Велико Търново:

Инициативата, която е подела женската организация, е в името на нашите деца. Имаме цел да бъдем полезни, да ги предпазим от вредните навици. Целта ни е да запазим българските традиции и обичаите в тяхното съзнание. Имаме няколко инициативи с децата: отбелязали сме деня на мартеницата - 1 март, с връчването на мартенички; Деня на детето – 1 юни; няколко инициативи в парк Дружба, съпроводени с доста забавни игри, предложени на вниманието на целия град, с присъствието на шоумени... Елементът на удоволствие съществуваше.

Сред останалите инициативи на организацията е и мероприятие, свързано с това как да се предпазим на улицата, защото „ пешеходецът не е цар“. Д-р Тонкова е категорична, че пешеходецът трябва да знае правилата, а тези правила се усвояват в ранната им възраст, стига някой да ги поднесе правилно на децата. Според нея правилният начин е във формата на игра, защото това за тях е забавление и само така усилията имат смисъл.

Научиха се най-малкото да познават знака „Стоп“ и пешеходната пътека. Като начало това беше достатъчно за най-малките. Инициативите ще продължат, допълва председателката на жените от ВМРО в болярския град.

В Троян пък от местната женска организация на ВМРО раздадоха над 200 ръчно изработени мартеници на жителите и гостите на града. Троянчани получиха и поздравителни картички с пожелание за здраве, сили и дълголетие.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *