Групата на „Обединени патриоти“ се срещна със заместник-председателя на парламента на Израел

Групата на „Обединени патриоти“ се срещна със заместник-председателя на парламента на Израел

30 ноември 2018  |   0 коментара

Депутати от „Обединени патриоти“ проведоха среща с Нава Бокер – заместник-председател на Кнесета на Израел, и Рут Васерман Ланде – заместник-генерален директор на Федерацията на местните власти в Израел.

Срещата се състоя на емблематично място за българо-израелските отношения – зала „Димитър Пешев“ в парламента. Пешев е човекът, инициирал спасяване на българските евреи.

По време на разговора депутатите коментираха различни аспекти на двустранните отношения. Еврейската делегация беше посрещната от заместник-председателя на българския парламент Явор Нотев. В хода на разговорите представителите на Израел бяха изненадани от неочакван подарък от страна на народния представител от ВМРО Юлиан Ангелов, който им подари старопечатна еврейска литература от  XIX и XX в., описваща отношенията между българи и евреи в Софийскo. Г-жа Бокер изтъкна, че ценната литература ще бъде дарена на музей в Израел, като изрично ще се посочи името на дарителя.

Друга приятна изненада беше приветствието на депутата от ВМРО Александър Сиди, който е с еврейски произход. Той се обърна към гостите на иврит и подчерта, че общата история трябва да доведе до взаимни действия в наши дни в областта на икономиката, туризма и отбраната.

Делегацията от Израел гостува по покана на Илиан Тодоров – областен управител на Софийска област във връзка с отбелязването на 75 г. от спасяването на българските евреи.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *