Готов е законът за доброволната военна служба

12 август 2019  |   0 коментара

Готов е законът за доброволната военна служба и предстои да бъде внесен в Народното събрание, съобщи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пред журналисти във Варна. Той бе в морската столица за честванията на 140 години от създаването на Военноморски ни сили. Тържествата започнаха с военен ритуал и вдигане на флаговете на корабите от флота на Морска гара - Варна. По-късно в акваторията на Черно море беше проведено и учението „Парад 2019".

Предвижда се за хората, които имат желание да получат военна подготовка, да има три етапа – 3, 6 и 9 месеца, след което ще бъдат зачислени в резерва. Във времето, в което се обучават ще имат защитата от закона, че работодателите няма да нарушат кариерното им развитие, каза Каракачанов.

Министърът на отбраната допълни, че завършването на доброволна военна служба ще дава предимство за постъпване на работа в структурите за сигурност.

Работи се и върху подобряване на социалния статус на военнослужещите, прави се всичко възможно възнагражденията да бъдат увеличени и през 2020 година, заяви още той.

Каракачанов съобщи още, че държавата ще даде 820 милиона лева без ДДС за купуване на два многофункционални патрулни кораба за нуждите на Военноморските ни сили. Парите са предвидени в бюджета и са гласувани от парламента. Българска, германска и италианска фирма участват с оферти в конкурса за придобиване на корабите.

Красимир Каракачанов обясни:

Ще дадем срок на трите фирми участници за изправяне на офертите, тъй като и трите фирми имат въпроси, които трябва да им бъдат зададени. Надявам се, ако всичко върви нормално до края на годината трябва да имаме сключен договор с една от трите фирми, които са участвали в конкурса.

По отношение на проекта за сухопътни сили министър Каракачанов увери, че са подписани писмата до четирите фирми, проявили интерес. Оттук нататък трябва да ги проучат и да изпратят офертите.

Вижте повече във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *