Господин Ципрас, какво правим с правата на българите в Гърция?

Господин Ципрас, какво правим с правата на българите в Гърция?

29 януари 2015  |   1 коментар

Коментар на Иван Петров

Казват, че СИРИЗА били нов тип гръцки политици – далеч от шовинизма на предшествениците си. Предстои да разберем дали това е вярно. Засега знаем само, че представителите на новите управляващи в Гърция на няколко пъти говориха за намиране на решение в спора между Атина и Скопие. Това може би означава, че не стоят на същите ортодоксални позиции като традиционните гръцки партии. Последните като че ли нямаха против „българин“ да продължава да е обида, а на определящите се като българи (или „македонци“) в Северна Гърция се гледаше като на врагове, „славяногласни“ или просто заблудени.

Да, СИРИЗА, е нов полъх в гръцката политика. Но знаем също, че СИРИЗА се съюзи с една радикална дясна гръцка формация, която някак си не стои на позициите на новите левичари. Явно омразата към Брюксел се оказа по-силна от ляво-десните различия.

Не че Брюксел е много за обичане, но и лицемерието южно от нас вече взема опасни размери. Същите тези „Независими гърци“ (новите съюзници на СИРИЗА) смятаха, че Германия трябвало нещо си да плаща на Гърция още за Втората световна война. Същият Панос Каменос от „Независими гърци“ се свързва и с антисемитски изказвания. Явно и тук е забъркан историко-идеологически бъркоч.

Та ставаше дума за лицемерието – едва ли има нещо по-лицемерно от желанието някакъв дълг да се отписва, да се разсрочва за пореден път, да се предоговаря на специална конференция (каквато – видите ли – имало било за Германия през 50-те). И така нататък, и така нататък. Господа на юг, ами тогава и ние да отпишем нашите дългове, а?

Но нека оставим тази тема – тя е добре известна. Уви, по-малко известна е друга тема – темата за въпросните „славяногласни“ в Северна Гърция. От онези в Македония до онези в Тракия. Едните говорят по македонски, другите по родопски (а според гърците – по „помашки“). Дали нещо в Гърция въобще се е променило ще си проличи именно по съдбата на тези хора.

Сега, с новата власт, се отварят шансове да се разхлаби шовинистичната хватка около нашите сънародници в Гърция. Говорещите български в северната част на днешна Гърция трябва да говорят езика си без да се оглеждат плахо, без да споделят, че го говорят само вкъщи, без да търпят погроми, защото са пели български песни.

Но тук идва ролята на българската държава. Вятърът на промяната в Гърция трябва да бъде използван. България трябва да обърне внимание върху съдбата на тези хора. Ето, в Скопие вече заговориха за новата власт в Атина и как тя ще се отрази на македонските претенции. В София като че ли отново не обръщаме внимание на тези теми.

Че южните ни съседи не искат да си плащат сметката, е ясно. Няма какво толкова да го дъвчем. Нека поставим по-важния за нас въпрос сега. Господин Ципрас, какво правим с правата на българите в Гърция?

Снимка: 

Коментари

  • Румянка

    януари 30, 2015 в 6:13

    Господа на юг, ами тогава и ние да отпишем нашите дългове, а? Ами направете го ако ви стиска,ма сте мижитурковци,чуждопоклонници и гъзоблизковци.Колкото до темата дали ги е страх да говорят български по смешно от това не съм, чувала.Май забравете, колко хиляди българи прокудени от вас политиците си изкарват прехраната в Гърция и нито те нито другите се страхуват да си говорят езика.Аман от завист и простотия

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *