Гергин Георгиев: За да има интеграция, циганите не трябва да бъдат в гето

Гергин Георгиев: За да има интеграция, циганите не трябва да бъдат в гето

27 март 2019  |   0 коментара

Според кмета на Мърчаево, ако те живеят между българи ще започнат да спазват правилата

Около 1 милиард лева е инвестирала държавата за интегриране на циганското население от 2007 до 2017 г. Това показват изчисленията на вицепремиера Красимир Каракачанов. На кръгла маса в Министерския съвет той обсъди с общественици концепцията си за интеграция на циганите.

Жалкото е, че за тази огромна сума и за 10-годишния период, в който е изхарчена, въпреки всички положени усилия, резултатът е нула, коментира кметът на село Мърчаево Гергин Георгиев от ВМРО в „Денят ОН ЕР“ по България ОН ЕР.

По думите му, именно заради това е създадена концепцията за интеграцията на циганското малцинство и в нея са описани точки, които биха свършили работа за успешна интеграция с доста по-малко средства.

Той посочи, че с. Мърчаево е пример за добрата интеграция. Георгиев сподели, че около 10% от населението му е от цигански произход, но циганите живеят между българите и водят нормален начин на живот.

Първото и началното нещо е, че те не трябва да бъдат в гето. То трябва да бъде разбито. Тези хора трябва да бъдат между останалата част от обществото, за да започнат да живеят по правилата, категоричен бе Георгиев.

Той е на мнение, че освен да бъдат спирани помощите на родителите, които не изпращат децата си на училище, те трябва да понасят и други санкции като административни наказания и полагане на общественополезен труд.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *