„Галъп“: Доверието в армията расте до най-високо ниво от десетилетие

„Галъп“: Доверието в армията расте до най-високо ниво от десетилетие

25 юли 2020  |   0 коментара

Българската армия бележи най-високо от поне десетилетие насам доверие, показват данните от традиционния социологически обзор на „Галъп интернешънъл" в края на политическия сезон. Изследването е част от ежемесечната независима изследователска програма „Политически и икономически индекс“, чиито две вълни са между 4 и 12 юни сред 809 пълнолетни българи и между 2 и 10 юли 2020 г. сред 806 пълнолетни българи.

Сред българските институции с най-добър публичен образ е армията, а от „външните“ институции най-добър в очите на сънародниците ни традиционно остава Европейският съюз.

От запитаните 53% споделят доверие в българската армия, а 30% - недоверие. Останалите се колебаят.

В последните няколко години тази тенденция остава стабилна, а в последния месец като че ли се вижда най-сериозното „отваряне на ножицата“ в посока доверие. Така армията остава и една от институциите с най-високо доверие сред вътрешните институции въобще, коментират социолозите.

Целия обзор „Измерения на институционалното доверие – втора част“ може да намерите на интернет страницата на „Галъп интернешънъл“ >>>

Припомняме, че в последните три години, откакто министър на отбраната на Република България е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, рязко се засилиха положителните тенденции в развитието на армията и въоръжените сили. За първи път от три десетилетия в тир поредни години държавният бюджет осигури увеличаване на заплатите на военнослужещите с 10% годишно.

Започна прилагането на историческа програма за превъоръжаването на Българската армия със съвременна и високотехнологични въоръжение и бойна техника.

Сключен беше договор за нов тип боен самолет за българската авиация, без аналог в армиите от региона. Предстои приключването на процедурата по сключване на договор за изграждане два чисто нови кораба за военноморския флот, които ще са построени в България с участието на български фирми.

В момента е в ход проекта за превъоръжаване на сухопътните сили с нови бойни машини, които ще бъдат произведени в България.

Осигурени бяха средства и бяха сключени договори за поддръжка и ремонт на съществуващата основна бойна техника на видовете въоръжени сили.

През 2019 година за първи път броят на постъпилите в армията надвишава броя на напусналите, с което започна преодоляването на некомплекта във въоръжените сили. Министерството на отбраната провежда и кампанията „Бъди войник“, която популяризира и издига авторитета на военната професия.

Въпреки икономическата криза и породените от пандемията от COVID-19 проблеми процесите на модернизация в армията и на защитата на социалните права на военнослужещите няма да спрат през следващата бюджетна година.

В последните години се увеличава броят на различните видове обучения и тренировки, които имат огромен принос за подобряване на квалификацията на военнослужещите и повишаване на боеспособността на Българската армия. В тях участие вземат и представители на чуждестранните партньори.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов има амбицията за възстановяване на наборната военна служба. Той е за въвеждане на военно обучение в училище, а подчиненото му ведомството е изготвило проект на закон за доброволната военна служба.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *