В Шумен от ВМРО отдадоха почит към Антон Попов – дясната ръка на Иван Михайлов

В Шумен от ВМРО отдадоха почит към Антон Попов – дясната ръка на Иван Михайлов

03 април 2019  |   0 коментара

Симпатизанти на ВМРО от Шумен отдадоха своята почит към Антон Попов на панихида по повод три години от кончината му. На събитието присъстваше и неговият племенник Арангел Аргиров.

Преди три години на 1-ви април си отиде Антон Попов. Той бе дясната ръка на Иван Михайлов в борбата за защита на българщината в Македония.

Антон Попов е роден на 5 август 1928 в село Горна Брезница, сега община Кресна. Началното си образование завършва в родното си село, гимназиално – в Свети Врач, сега град Сандански. По политически причини не го приемат в Софийския университет. През 1953 година с група младежи минава държавната границата и попада в Югославия, като етап от преминаването му на Запад. През есента на 1953 година, Антон Попов става студент в Медицинския факултет в Скопие. Репресивната машина на Тито през 1955 година го задържа в концлагера Герово за около десет месеца. Все пак благодарение на кампания на ООН успява да стигне в Капуа, Италия.

Пратеният от Иван Михайлов - Асен Аврамов, забелязва будния младеж от Македония в емигрантския лагер. В началото на 1956 година Михайлов се среща с Попов в Рим и разговаря с него. През 1958 година със задача да засили дейността на МПО (Македонски патриотически организации) Попов заминава за Съединените американски щати. Цели десет години е главен редактор на в. „Македонска трибуна“ и четири години секретар на ЦК на МПО. След това лидерът на македонското освободително движение преценява, че ще е по-добре той да се завърне в Италия, където бързо се включва в инициативите на Иван Михайлов. Тогава завършва Политически науки в университета в Рим. След 1982 година вече живее при Иван Михайлов заедно със семейството си. Паралелно с борбата за защита на българщината в Македония работи като редактор в българската секция на Радио Ватикана. И така до сетния си ден.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *