В Тараклия ще има паметник на бесарабските българи, загинали в ПСВ

В Тараклия ще има паметник на бесарабските българи, загинали в ПСВ

16 август 2019  |   0 коментара

Паметникът на бесарабски българи от Тараклия, Молдова, загинали през Първата световна война, ще бъде финансиран от Министерство на отбраната на България и ще е изграден с усилия на българи от двете държави. Това стана възможно благодарение на подкрепата, получена от директора на Дирекция „Социални дейности“ Иво Антонов и усилията на Асоциацията „Докосни дъгата“ начело с д-р Денислава Ангелова.

Красимир Богданов и Денислава Ангелова след подписването на договора за финансирането на паметника в Таркалия

На церемонията на подписването на договора за финансирането присъстваше и народният представител от ВМРО Красимир Богданов, който е председател на Комисията по външна политика и член на Комисията по култура и медии в Народното събрание на България. Той е един от тези хора в България, които подкрепят родолюбивата каузата на представителите на историческата диаспора в Молдова.

Удовлетворена съм с постигнатия резултат, с който нашите сънародници в Молдова ще пазят завинаги имената на загиналите в Първата световна война. Оставаме трайна следа за бъдещето на българите живеещи в Молдова. Нека пазим и помним прадедите ни, отбеляза д-р Денислава Ангелова.

Авторката на проекта – млада архитектка, родена в Тараклия – е изработила ескиза на паметника безвъзмездно. Самият проект на паметника „Забравени герои на Първата световна война“ на архитекта Алина Паслар е отбелязан с почетен диплом в рамките на конкурса за архитекти „Академия ГРАДЪТ” в България. Това е една от най-престижните инициативи в бранша, в който участват български студенти и млади професионалисти, възпитаници на български и чуждестранни университети в сферата на архитектурата, строителството, интериорния дизайн, градоустройството и инфраструктурата.

Авторът на проекта на паметника в Тараклия Алина Паслар по време на презентацията

Това е високо патриотично дело, с което оставяме памет за българите, дали живота си в Първата световна война, каза народният представител Красимир Богданов.

Кметът на град Тараклия Сергей Филипов по време на презентацията на проекта отбеляза, че местната администрация ще подкрепи инициативата и ще изгради инфраструктурата около монумента.

Досега документално са потвърдени 57 фамилии на тараклийците, загинали по време на Първата световна война.

По думите на инициатора за издигането на монумента, председателят на фонда „Български дух“ Олег Косих, това не е паметник за чужди хора, това е монумент, върху който жителите на Тараклия ще намерят до болка познати фамилни имена: Кирнев, Бишир, Кавлак, Челарски, Дериволков, Юровски и много други. Това са дядовци и прадядовци на хората, които и досега живеят в Тараклия. Тези герои заслужават да направим нещо хубаво за тяхната памет, макар че изминаха 100 години от онази забравена война.

Източник: Светлина.online

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *