В парламента патриотите от ВМРО представиха изложба „Дай на български“

В парламента патриотите от ВМРО представиха изложба „Дай на български“

18 май 2017  |   0 коментара

ВМРО отбелязва 24 май с изложбата „Дай на български“, представена в сградата на Народното събрание. Тя бе открита съвместно от председателя на парламента Димитър Главчев и доц. д-р Милен Михов, заместник-председател на ВМРО и депутат от групата на Обединени патриоти. 

В сградата на законодателния орган са изложени 24 пана, които представляват двойни експозиции с идентични текстове на кирилица и на т.нар. „маймуница“. Идеята е да се покаже, че дори чисто графично и естетически кирилицата е много по-издържана.

Събитието е свързано с кампанията на ВМРО да се говори и пише на чист български език навсякъде, включително в електронните съобщения и в социалните мрежи. Изложбата е за Деня на просветата и културата - 24 май. Тя предхожда подготвяния от Патриотите Закон за българския език, който съвсем скоро ще бъде внесен в парламента.

Експозицията е съпътствана и с Петиция на Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации, отново подкрепена от ВМРО. Тя е адресирана до Европейския парламент.

Искането на Асоциацията и ВМРО към ЕП е за утвърждаване на кирилицата като част от общоевропейското културно-историческо наследство, както и въвеждане на задължението към производителите на дигитални и електронни устройства, предназначени за общоевропейския пазар, да ги пригодят за използване на кирилица като равноправен език.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *