В Бургас откриха паметна плоча с имената на над 300 загинали военни герои

В Бургас откриха паметна плоча с имената на над 300 загинали военни герои

07 ноември 2018  |   0 коментара

Паметна плоча с имената на 300 загинали бургазлии във войните за национално обединение откриха в Бургас. Един от инициаторите е общинският съветник Георги Дракалиев от ВМРО.

Ето какво заяви Дракалиев при откриването, цитиран от БНР:

Провокиран съм отдавна от това, че в Бургас нямаше място, на което да бъдат полагани венци и цветя на бургазлии, които са загинали във войните за национално обединение. Имахме моменти, когато сме предлагали в Общинския съвет това да се случи, но е трудно да се създаде един нов паметник. Със съгласието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, използваме паметника на загиналите точно в периода 1912 г. – 1918 г. На неговия постамент успяхме да разположим четири красиви плочи с имената на тези над 300 бургазлии, които са дали живота си тогава. Изключително съм радостен, защото през тези години нямаше място, където да бъде отдавана такава почит.

Необходимите четири хиляди лева за изграждането на плочата, по предложение на кмета Димитър Николов, са отделени от издръжката на общинската администрация, а проектът е изготвен безвъзмездно от арх. Васил Дончев.

Десетки бургазлии присъстваха на ритуала и панихидата при паметника на Военния клуб в Бургас.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *