В Босилеград честваха 24 май, въпреки опитите да им бъде отнет

В Босилеград честваха 24 май, въпреки опитите да им бъде отнет

25 май 2016  |   0 коментара

КИЦ „Босилеград“ и Обществено движение „Западни покрайнини“ отбелязаха Деня на българската просвета и култура 24 май в с. Извор, Западните покрайнини, пред Килийното училище и църквата „Св. Троица“, строени през 1833 г. Освен за просветителската и евангелизаторска роля на Светите братя, на учениците трябва да се покаже мястото, от където по време на Възраждането започва ограмотяването, просвещението и духовното облагородяване на цялото Краище.

По повод 24 май тази година бе представена стихосбирката „Изповеди на сърцето“ от Анастасия Рангелова и Радица Божилова, ученички в босилеградската гимназия.

Книжката съдържа 13 потресаващи творби в стихове и проза, в които младите авторки изповядват чувствата си и отношението към действителността, в която живеят. Две много рано пораснали момичета, които сериозно и проницателно се заглеждат в несправедливия свят, в който „всъщност, поробители нямаше да има, ако нямаше кой да им робува“. Въпреки това те намират сила да отправят оптимистичните си послания: „Последвай смело оставените самотни стъпки към пътя на свободата. Присъедини се. Грабни с неопетнени ръце пламъка и … предай нататък!“ (от „Пламък на добротата“).

От 2007 г. КИЦ „Босилеград“ отбелязва 24 май с учениците и учителите от района с организиране на конкурси за литературно творчество и детски рисунки, като най-успешните от тях получават награди. По този начин КИЦ успя да приобщи много ученици от Основното училище и Гимназията към активно отбелязване на празника, давайки им възможност за творческа изява.

Много скоро започна силен натиск за чалгализиране на тази светла културно-просветна проява и превръщането ѝ в събор със скара, бира и музика от тонколони. Имаше и противодействие от църковните власти, които не разрешаваха използването на черквата за провеждане на културните програми по повод 24 май. Сега се правят опити да се отнеме отбелязването на 24 май от КИЦ, за да се промени възпитателно-творческият му характер с празнично-забавна манифестация.

Гимназията в Босилеград едва за втори път отбеляза 24 май с културна програма, изготвена от Столична община, и тенденциозно дублира отбелязването на  24 май, ангажирайки и оказвайки натиск върху учениците да не участват в дейностите на КИЦ. Това за пореден път показва стремежа на сръбските власти да ограничат инициативите на българските граждански организации.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *