Възстановиха дружество от 1927 г. в Бургас

Възстановиха дружество от 1927 г. в Бургас

26 април 2015  |   0 коментара

Kъм ВМРО - Бургас бе възстановено Женско дружество „Менча Кърничева“, съществувало от 1927 г. до закриването му от БКП след идването им на власт.

По този повод народният представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова се срещна с учредителките на дружеството. 

В ръководството му влизат Елена Драганова – председател, Генка Кренчева – зам.-председател, и Иванка Чардаклиева – секретар.

Дружеството носи името на съпругата на водача на Организацията Иван Михайлов. През 1925 г. Кърничева изпълнява смъртната присъда на предателя Тодор Паница, застрелвайки го по време на представление във Виенския „Бургтеатър“. Секретар на дружеството преди 9-ти септември 1944 г. е била Мария Дракалиева – баба на настоящия председател на ВМРО – Бургас Георги Дракалиев. 

Султанка Петрова запозна дамите с дейността на оглавяваната от нея женска организация, както и за своята парламентарна активност. Дамите обсъдиха и бъдещи съвместни мероприятия.

„Да пазим корените и крилата си" - това е мотото на нашата организация Много е важно младите хора да знаят откъде са тръгнали, родителите да възпитават децата си в любов към родината, а децата да се връщат в родния край, независимо къде се намират. Затова жените от ръководената от нея организация се стремят да запазят духа и българските традиции у подрастващите. Това сподели за мисията на НЖО на ВМРО д-р Султанка Петрова.

По време на срещата д-р Петрова и Георги Дракалиев връчиха почетен плакет и благодарствена грамота за цялостна дейност на Слави Денков по повод предстоящата му 70-годишнина. Той е дългогодишен художествен ръководител на Ансамбъл „Гоце Делчев” към ВМРО - Бургас.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *