Във Враца се проведе VI-ата годишна среща по проблемите на българите в чужбина

Във Враца се проведе VI-ата годишна среща по проблемите на българите в чужбина

03 юни 2019  |   0 коментара

Това е VI-ата подред среща, която е посветена на проблемите на българите в чужбина. Всяка година ВМРО – Враца кани наши сънародници, които живеят в Албания, Македония, Западни покрайнини, Молдова, Украйна, Банат и т.н., с които обсъждат текущите теми, които са били на дневен ред в дружествата им. Проявата е по инициатива и под патронажа на народния представител от ВМРО Красимир Богданов.

Гости на събитието бяха Деян Соколов от гр. Виница и Александър Димитровски от гр. Кочани, представители на Сдружение „Македонско-Българско приятелство“, Фисник Ходжа - председател на дружество „Наша Гора“, обединяващо българите от района на Кукаска Гора (Албания), заместник-председателят на Дружество за българо-албанско приятелство Ервис Талюри от Корча (Албания), Делян Дамяновски – изпълнителен директор на Националното сдружение на председателите на общински съветги, г-жа Мая Червеняшка от гражданско движение „ДНЕС“.

В последните години забелязваме, че има една доста по-отговорна политика спрямо българите в чужбина. Знаете, че българското малцинство бе признато, а от скоро може да се гледат и новини на български език в Албания. В Македония беше регистрирана българска партия, която постигна големи резултати на последни избори. В Западните покрайнини бележим успехи, въпреки ограниченията на сръбската държава. Една от победите е, че българските окончания на женските фамилии „-ова“ и „-ева“ бе върнато. Втори голям успех е, че старото име на Цариброд бе възстановено, защото до преди това носеше комунистическото име Димитровград, каза Красимир Богданов.

На срещата представителите на Сдружението за македонско-българско приятелство Деян Соколов и Александър Димитров благодариха за поканата и споделиха, че врачани са много добри домакини и очерта редица проблеми пред българите в Македония, а именно: лоша инфраструктура; липса на неделни училища; липса на българско медийно участие; проблеми с българското гражданство.

Фисник Ходжа, който е от областта Гора – Косово сподели, че за първи път участва на тази среща и се надява да не е за последен. Заместник-председателят на сдружението в Албания Ервис Талюри изказа благодарността си към ВМРО и българската държава, които неотлъчно помагат на българите там още от самото начало.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *