Във Враца представиха филм за Първата световна война

Във Враца представиха филм за Първата световна война

03 декември 2019  |   0 коментара

Пред пълна зала в кино „Метропол“ в гр. Враца бяха представени първите две части на филма „Помни войната 1915-1918“. Сценарист и режисьор на документалната поредица е Мария Цветкова, а продукцията е на Военния телевизионен канал. Филмът е посветен на Първата световна война и се реализира под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Народният представител Красимир Богданов припомни, че врачанските войни от 35-и пехотен полк в състава на Шеста пехотна Бдинска дивизия имат участие във всички фази на Голямата война - в атаката срещу Сърбия при Неготин, в Добричката епопея, в новообразувания фронт на река Серет и в западния сектор на Македонския фронт, където остават непобедени след пробива при Добро поле.

След вълнуващия разказ за заснемането на филма и докосването до паметните места на българската бойна слава Мария Цветкова подари дискове с първите три части на документалната поредица на Регионалния исторически музей, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, и на Средните училища „Христо Ботев“, „Козма Тричков“ и „Мито Орозов“. Авторката събра бурните аплодисменти и поздравления на публиката, цветя и том от книгата с историята на 35-и пехотен Врачански полк от подп. Иван Джунов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *