Във Враца бе представена книгата „Аз съм клетва дал…“

Във Враца бе представена книгата „Аз съм клетва дал…“

11 юни 2019  |   0 коментара

В голямата зала на Регионалния исторически музей – Враца беше представена книгата „Аз съм клетва дал…“. Авторът Пламен Белински замисля творбата като биографично повествование за неговия дядо Вълчко Вълков от с. Борован, участвал като артилерист в Първата световна война в боевете при Червената стена.

Работата с архивни документи обаче го кара да надскочи границите на родовото изследване и да прекрачи в историческото и геополитическото измерение на глобалния конфликт.

Рецензия за книгата „Аз съм клетва дал...“ представи народният представител от ВМРО в 44-ото НС и историк Красимир Богданов.

Ценни са сведенията за въоръжението и разчетите на българската артилерия в световната война, проявите на героизъм и националната покруса от загубените идеали. И всичко това е вплетено в съдбата на малкия човек, изправен сред стихията на гигантския сблъсък между Великите сили, каза Богданов.

Всички присъстващи получиха екземпляр от книгата и автограф от автора. Белински сподели идеята си за поставяне на паметен знак на неговия дядо на мястото на сраженията при Червената стена в Македония.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *