Във Видин Султанка Петрова представи информационна кампания на МТСП

Във Видин Султанка Петрова представи информационна кампания на МТСП

05 юни 2019  |   0 коментара

Информационна кампания на Министерството на труда и социалната политика „Промяната е в нашите ръце“ се проведе във Видин, съобщава БНР.

Заместник-министър Султанка Петрова акцентира на приетата вече Национална стратегията за активен живот на възрастните хора в България:

България е една от най-бързо застаряващите страни не само в Европа, но и в света. Затова като приоритет в Дирекция „Жизнено равнище, демографска политика и социални инвестиции“ ние си поставихме задачата да разработим тази национална стратегия, с която да бъдат подкрепени възрастните хора в България и най-вече всички ние да осъзнаем, че възрастните хора не са бреме, а капацитет, който ние трябва да използваме.

Стратегията трябва да даде мотивация на възрастните хора да се чувстват полезни и да бъдат достойни граждани в собствената си държава, коментира заместник-министърът.

21,3% е населението над 65 години в България по данни на националната статистика към края на миналата година. С най-застаряващо население в страната е област Видин, където възрастното население е близо 30%. 

На срещата беше представен и Законът за предприятията на социалната и солидарната икономика. 

От екипа на социалното министерство представиха също политиката за повишаване на жизненото равнище и доходите на населението. По данни на социалното министерството за първото тримесечие на тази година средната работна за страната бележи ръст 12,2%, но за Видин остава най-ниска - около 800 лева.

Ден преди откриването на кампанията във Видин заместник-министър Петрова посети с. Ружинци, където проведе срещи с кмета и представители на пенсионерски организации.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *