Войводи с остра реакция срещу Маковей заради „румънско малцинство“

Войводи с остра реакция срещу Маковей заради „румънско малцинство“

11 март 2016  |   2 коментара

В България няма румънско малцинство, няма и румънски цигани. Някой тежко е заблудил евродепутата Моника Маковей.

Тази яснота внесоха лидерът на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки в казуса с исканията на румънския политик. Преди дни Маковей поиска от българските институции да признаят за малцинство румънската общност и да приемат „бюджет и подробен план за действие за запазване на езика и позволяване на воденето на занятия на малцинствени езици в училищата и във висшите учебни заведения“.

Не е хубаво Моника Маковей да се изказва неподготвена и да прави изказвания, които могат да хвърлят сянка на съмнение върху наистина добрите отношения между България и Румъния, обясни пред медии Каракачанов, който е доктор по международно право и историк.

Ако говори за някакви румънски цигани, на мен ми е много интересно какви са те. Ако са румънски граждани, да си ги приберат в Румъния. Те там си имат и крал. Той е румънският крал на циганите и се грижи за тях. Какви са тези румънски цигани в България, които трябва да ги учим на румънски и да им преподаваме на румънски, възмути се той.

Да обясним на г-жа Маковей, че проблемът с циганите в България е това, че въобще не ходят на училище. Аз лично не съм срещал нито един циганин у нас, който да говори румънски, допълни лидерът на ВМРО.

Каракачанов заяви, че би ѝ препоръчал като правозащитник да се поинтересува и да се застъпи за българските имоти в Букурещ, които са били отнети по един доста съмнителен начин.

Става въпрос за българската църква, българското училище и други сгради от българското Възраждане, уточни той.

Патриотът беше категоричен, че няма как да се проповядва в църквите ни на румънски език, защото църквите в България са част от Българската православна църква. В България има една румънска църква, която е в София и е с румънски свещеници. Тя е на подчинение на Румънската православна църква. Всички останали църкви в България са в епархиите на Българската православна църква и няма как в български църкви да се проповядва на румънски. Ако тя ми каже в коя румънска църква, която да е към Румънската патриаршия, се проповядва на български, бих се съгласил да коментираме въпроса, добави Каракачанов.

Маковей няма понятие от етническия състав и историята на България. Румънци в България няма. Има население, което се определя като влашко, но разликата между власи и румънци е огромна. Власите говорят подобен на румънския, но категорично не същия език. Няма причина те да учат румънски език, защото не са румънци, заяви евродепутат и неин колега Ангел Джамбазки.

Той определи ситуацията като буря в чаша вода и конфуз, сътворен от недоброжелатели.

Коментари

 • Кирчо

  март 11, 2016 в 5:59

  За съжаление има румънско малцинство в България. 80 000 влахундери и още 20 - 30 000 мелеза между българи и румънци живеят в България. Т. нар. власи в България по Дунава са си точно румънци. Има тук таме и по някои повлашени български родове. Идете във Видин и ги питайте местните власи за българи ли се считат.

 • Възрожденеца

  март 14, 2016 в 1:59

  В границите на днешна Румъния унгарците тоест Секуйте, който са всъщтност също българи и българите са множенството от така нареченото румънско население. Тази така наречена румунска държава възниква едва през 1866 година. През раното и средното средновековие, днешните румънски земи са били изконни български владения, чак до падането на българската държава под турско иго, след който се превърнаха в воеводства, управлявани от поредица български боляри. Стига с така наречените даки, като предшественици на днешните "румънци", даките са тракийски народ, и са изчезнали през Великото преселение на народите. Днешните предели на Румъния и Трансилвания, през средновековиети са се казвали ЗАД-ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ, за тов свидетелстват многобройните топогравски имена на градове, планини, реки и прочие, от румънска държава не е имало и помен. Областа Трансилвания е била завладяна от унгарското кралство след падането на България под Византийсло владичество, а румънците са го заграбили от унгарците след Първата Световна Война, след прословутия Версайски договор-1920 година.
  Един искрен съвет към "братските" румънски историчари, НЕ ТЪРСЕТЕ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ,

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *